Proiect de lege PSD-ALDE: înființarea Băncii de Dezvoltare a României

banca 1

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE au depus la Senat, joi, 16 noiembrie, o propunere legislativă de înființare a Băncii de Dezvoltare a României, în tandem cu proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții scrie pressone.ro

În cazul ambelor propuneri, prima semnătură este cea a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

captura propunere

Fragment din propunerea de înființare a Băncii de Dezvoltare a României.

 Există un “risc major de pierdere a unor finanțări nerambursabile”

Măsura privind înființarea unei bănci de stat apare în Programul de guvernare PSD-ALDE  , iar termenul-limită propus de Guvernul Mihai Tudose este 1 ianuarie 2018:

Cel târziu la 1 ianuarie 2018 vom înființa o Bancă de Dezvoltare și Investiții. La rândul său, CEC își va extinde aria de acțiune pentru IMM-uri (…). 

În expunerea de motive atașată proiectului, inițiatorii susțin că Banca de Dezvoltare a României (BDR) trebuie înființată urgent, pe motiv că țara noastră riscă să piardă fonduri nerambursabile provocate de lipsa cofinanțării.

Ei spun că rolul acestei bănci de stat va fi de a:

  •  corecta disfuncționalitățile pieței financiare care nu sunt acoperite de băncile comerciale,
  • administra fondurile europene;
  • sprijini dezvoltarea sectorului IMM, asigurând finanțarea firmelor nou-înființate, companiilor naționale, administrației locale, organizațiilor neguvernamentale și universităților. 

Banca ar urma să fie o entitate juridică autonomă, având capital social asigurat în integralitate de la bugetul de stat.

Capitalul inițial ar urma să fie de un miliard de lei, adică aproximativ 217 milioane de euro.

Potrivit aceleiași expuneri, fondurile BDR ar urma să fie folosite și pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare ale autorităților publice centrale și locale, dar și pentru marile proiecte de infrastructură aflate în stagnare.

Asigurarea protecției mediului înconjurător se numără printre obiectivele majore care definesc și trasează activitatea complexă a Băncii. Este unanim cunoscută interdependența dintre o economie prosperă și un mediu înconjurător sănătos și protejat, prezenta propunere legislativă având un impact pozitiv asupra mediului, mai scriu inițiatorii.

Contactat telefonic de PressOne, al doilea semnatar al proiectului, deputatul PSD Ioan Muntean, a declarat că el a semnat inițiativa, nu altceva, și că nu discută decât cu legea în față. 

Discutați cu președintele, nu cu mine, vă rog mult…, s-a scuzat Muntean.

  Arădenii au liber la credite după ce BNR a anunţat că economia României a crescut peste aşteptări
 Fondul Suveran de Investiții, capital de 9 miliarde de lei

Cea de-a doua propunere legislativă depusă la Senat pe 16 noiembrie vizează înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.

FSDI ar urma să fie o societate pe acțiuni finanțată din:

  • dividende încasate de la societățile aflate în portofoliu;
  • dividende rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii;
  • împrumuturi;
  • vânzarea de obligațiuni ș.a.m.d.

Potrivit expunerii de motive, cheltuiala pentru înființarea Fondului se ridică la 100.000 de lei, acesta fiind impactul bugetar estimat pentru 2017.

Inițiatorii mai precizează că:

Propunerea legislativă prevede și asigurarea unui capital vărsat în numerar din veniturile din privatizare în sumă de 9 miliarde de lei, din care 50 de milioane de lei vor fi vărsate la constituire (2017), restul urmând să fie vărsat în termen de 2 ani de la constituire. (…)

Transferul acestor sume nu va influența deficitul bugetar și datoria publică, în condițiile în care FSDI nu va fi clasificat în administrația publică și ținând cont că aceste sume reprezintă o contribuție a statului la capitalul social al FSDI, care se estimează că va genera profit. 

 “România nu are nevoie de o nouă bancă de stat”

Contactat de PressOne, deputatul USR Claudiu Năsui spune că, în contextul în care social-democrații susțin că principalul obiectiv al băncii ar fi sprijinirea antreprenorilor,  România are deja vreo zece scheme de finanțare a antreprenoriatului. 

Toate au avut cam același rezultat – foarte slab, a arătat el.

În loc să facă o nouă bancă de stat cu alți oameni, alți angajați, alte sinecuri, mai bine fac o reducere fiscală și ajută toată economia. Plus că, dacă ar face așa, impactul ar fi mai difuz și nu ai mai avea nevoie de un acces la un factor politic sau de stat ca să beneficiezi de sprijin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici