Psihologul arădean Ana Maria Rotaru explică care sunt cele mai întâlnite probleme ale copiilor şi adolescenţilor cu care aceştia se confruntă la şcoala, acasă, în cercurile în care se învârt.
„Multe dintre probleme sunt normale în copilărie şi la vârsta adolescentei. Aceştia au tendinţa să catastrofeze, dar dacă părinţii observa schimbari majore în urma unui eveniment unic sau repetat e necesar să ceară ajutorul psihologului. Factori predispozanţi sunt: bullying, divorţ, certuri, statut socio-economic, predispoziţie spre anxietate, depresie, stima de sine scăzută, internet, Facebook, jocuri pe calculator, cercul de prieteni, consum de substanţe, consum de alcool, fumatul, viaţa sexauală, prietenii (certuri), despărţiri, imaginea corporală grasă sau slabă, tulburări alimentare, BAC, Capacitate”, spune psihologul arădean pentru Adevărul.
La ce sa fie atenţi părinţii:
Schimbari de dispoziţie şi comportament care durează mai mult de două săptămâni şi care nu mai pot fi catalogate drept tristeţe:
-iritabilitate;
– dispozitie depresivă cea mai mare parte a zilei;
– pierderea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităţilor;
– diminuarea sau creşterea apetitului, conducand la pierdere sau un plus de mai multe kilograme faţă de greutatea iniţială;
– insomnie sau hipersomnie;
– agitaţie sau lentoare psihomotorie;
– sentimente de vinovaţie;
– oboseala sau lipsa energiei pe parcursul zilei;
– dificultate în concentrare sau diminuarea capacitaţii de a gândi;
– gânduri recurente de moarte;
„Începe cu nu am chef sa merg la şcoala, nu am chef să fac temele, sunt obosit, ma doare capul, stomacul, chiulul, furie; etc. De aici se ajunge într-un punct în care nici părinţii dar nici copiii nu înţeleg ce se întâmpla cu ei. Am observat ca sunt tot mai mulţi părinţi care aduc copiii la psiholog atunci când apare o situaţie mai delicată în viaţa copilului sau în familie. Oamenii astăzi aleg sănătatea contra ruşinii de a merge la psiholog. Aleg starea de bine şi au învăţat să pună asta pe primul loc”, spune psihologul Ana Maria Rotaru.
Pericolul întâlnirilor cu necunoscuţi de pe reţelele de socializare
Ana Maria Rotaru mai spune că: „adolescentele văd doar poze pe Facebook, care pot fi preluate de pe alte conturi, sunt adolescente timide, cu o stimă de sine scăzută care primesc atenţia de care au nevoie de la străini şi ajung să trimită poze cu ele. Apoi ajung să fie şantajate. De frică şi de ruşine majoritatea nu spun nimic. Comunicaţi cu copiii dumneavoastră. Nu ştim cui trimitem poze, nu ştim cu cine vorbim. În spatele ecranului se poate afla o persoană cu probleme psihice. Fiţi atenţi la ce fac copiii pe reţele de socializare, comunicaţi cu ei! Fără critică, ceartă sau ameninţări, dacă nu va descurcaţi apelaţi la psiholog, care va poate ajuta să va îmbunătăţiţi comunicarea cu copiii”.
Psihologul Ana Maria Rotaru spune că ea va demara o campanie pentru ajutorarea acestor copii. „Pentru ca nici o tulburare sau problemă nu pot fi tratate prin simpla citite a unui text, luna februarie va fi dedicată copiilor şi adolescenţilor şi vin în sprijinul lor şi al părinţilor cu o şedinţa gratuită pentru fiecare copil şi adolescent ( împreuna cu părinţii) care doreşte sa vină pentru a vedea cum decurge o şedinţa în cabinetul psihologului. Pe lângă o şedinţă gratuită pentru copii, adolescenţi împreună cu părinţii sau singuri va fi un grup gratuit pentru copiii şi adolescenţii cu probleme de anxietate, semidepresie, atac de panica etc.Aceştia vor beneficia de consiliere, dezvoltare personală, educaţie pentru boală, sănătate mintală”, încheie arădeanca.
Sursă: Adevărul