Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv miercuri la 7 ani de inchisoare in dosarul ‘Ferma Baneasa’, nu a fost gasit la domiciliul sau de politistii care ar fi trebuit sa il ridice de acasa si sa il duca la penitenciar, pentru executarea pedepsei, anunta Antena 3, care a difuzat imagini de la locuinta lui Popoviciu. Autoritatile au emis mandat de urmarire nationala pentru Popoviciu. Surse oficiale din Politie au declarat, pentru Agerpres, ca Puiu Popoviciu ar fi parasit tara la inceputul lunii iunie, iar Politia ar urma sa ceara joi instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia.
Surse din Politie au precizat pentru News.ro ca ultimul domiciliu declarat de Puiu Popoviciu figureaza la Monaco.
Popoviciu a fost condamnat definitiv , miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 7 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu asocierea firmei sale, SC Baneasa Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Capitala, pentru un teren de 224 de hectare. Puiu Popoviciu fusese condamnat in prima instanta la 9 ani de inchisoare in acest dosar.
In acest dosar au mai fost condamnati Cornel Serban (fostul sef DGIPI) – 2 ani si 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucuresti) – 6 ani de inchisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost sef in Directia Generala Anticoruptie din MAI) – 2 ani cu suspendare, Stefan Diaconescu – 5 ani cu executare si Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare.
La ultimul termen al procesului, din 5 iulie, procurorul DNA prezent in sala de judecata ceruse judecatorilor majorarea condamnarilor date de instanta de fond pentru inculpatii din acest dosar, in sensul aplicarii unor pedepse orientate catre maximul prevazut de lege.
Judecarea dosarului ‘Ferma Baneasa’ a inceput in decembrie 2012.
Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, “in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale”, a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.
“In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale”, au aratat procurorii in rechizitoriu noteaza hotnews.ro