RĂNIȚII GRAV DE LA COLECTIV CER STATULUI PESTE UN MILION DE EURO DE PERSOANĂ

raniti colectiv

Răniții, familiile victimelor și toți cei afectați în incendiul de la clubul Colectiv nu mai au mult timp la dispoziție pentru a solicita despăgubiri.

Un mesaj postat azi pe pagina #Colectiv „Împreună rezistăm”, a colectivităţii virtuale formată în jurul evenimentului, și preluat de Agerpres atrage atenția asupra procesului de la Tribunalul Militar.

Cei care l-au postat au dreptate. Iată de ce.

În urma tragediei de la Colectiv, procurorii au deschis patru dosare de urmărire penală.

Primul este cel în care sînt cercetaţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă cei trei patroni ai clubului. Aici s-au înregistrat circa 200 de părți civile. Dar șansele ca să se recupereze banii de la patroni sînt infime.

În al doilea sînt cercetaţi patronii firmei care a asigurat spectacolul de artificii. Și aici speranțele pentru victime sînt mici.

Cel de-al treilea este cel în care este acuzat de abuz în serviciu Piedone, primarul sectorului 4, şi ultimul, care a şi fost trimis în instanţă pe 2 decembrie 2015, e procesul în care sînt acuzaţi de fapte de corupţie pompieri ISU, Radu Antonia şi George Matei. Acesta este şi cel cu miza cea mai mare pentru cei care vor să obţină despăgubiri pentru că aici Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sînt „părţi responsabile civilmente”, două instituţii ale Statului care pot suporta plăţi de ordinul milioanelor de euro.

63de victime şi 200 de răniţi a făcut tragedia de la clubul Colectiv

Faptul că procesul pompierilor este cel care avansează de departe cel mai repede poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj.

Contactați de ziar, mai mulți avocați au confirmat criza de timp.

”Faptul că procesul de la Tribunalul Militar a mers atît de repede, pe 5 decembrie DNA trimitea deja dosarul în instanță, ne face să credem că și contestația se va rezolva rapid și se va fixa primul termen”, spune el.

  Proiectul de lege 143 prin care statul român scoate la vânzare către străini ultimele entități economice românești.

În acest moment, dosarul pompierilor a primit aprobarea de la camera preliminară, inculpații, IGSU și MAI au contestat și se așteaptă un răspuns de la instanță.

Dacă instanța respinge contestațiile, asta echivalează cu ”undă verde” pentru procesul pe fond, și se va fixa primul termen.

”Legea spune că te poți constitui ca parte civilă pînă la citirea de către judecător a actului de sesizare. Acest lucru se întîmplă în primul termen de judecată”, a explicat un avocat care reprezintă victime de la Colectiv.

Ce înseamnă ”ziua primului termen”, am întrebat?

68de persoane au depus pînă acum la Tribunalul Militar București cereri pentru a se constitui părți civile și solicită daune morale și materiale în dosarul în care sînt judecați cei doi pompieri

”Chiar și la începutul acelei prime ședințe de judecată se pot înregistra cererile de constituire de pare civilă. Dar atunci e ultima ocazie”, a explicat un alt avocat.

E posibil, așadar, ca să fie chestiune de cel mult cîteva săptămîni pînă la primul termen.

Întrebați ce sume solicită clienții lor, avocații au evitat să dea cifre exacte, ”pentru că situația e extrem de dificil de comensurat. Dar, în cazul răniților cărora le-a fost afectată sever capacitatea de muncă, vom cere peste un milion de euro”.

Unii apărători susțin că statul e pus în această situație dificilă, ”să riște să plătească pentru potențialele erori ale unor funcționari ai săi din cauza faptului că nu există asigurări, așa cum se întîmplă afară”.

Sursa: tolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici