Război declarat turiștilor. 3.000 de euro, amendă pentru cine ia nisip de pe plajă, în Sardinia

Sardinia Getting there Boats on River Bosa

Mai multe ţări din Europa par să fi declarat război turiştilor. Confruntaţi cu vizitatori lipsiţi de respect, localnicii vor să limiteze turismul de masă, iar când nu pot face asta, aplică amenzi usturătoare. În Sardinia de exemplu, de la 1 august, cine ia nisip, pietre şi scoici de pe plajă riscă amenzi de până la 3 mii de euro.

 Chia, Costa Verde, La Maddalena, Costa Smeralda, Spiaggia del Principe. Nume exotice pentru plaje de o frumuseţe rară – fie acoperite cu nisip fin, fie ţărmuri stâncoase cu golfuri croite parcă pentru iahturile superbogaţilor. Sardinia are de toate, dar şi ţine să le păstreze intacte. Tocmai de aceea, autorităţile de pe insula italiană s-au hotărât să facă ordine şi au introdus amenzi de până la 3.000 de euro pentru turiştii care nu le respectă plajele. Doar în vara lui 2015, vameşii de pe unul dintre cele trei mari aeroporturi ale insulei au confiscat 5 tone de nisip, pietre şi scoici, înghesuite de turişti în bagaje.

Toate bune şi frumoase, dar nici nordul Europei nu pare să mai vrea cu orice preţ banii turiştilor.

Turistă: „Nu mi-am închipuit că vor fi atât de mulţi oameni, am fost destul de surprinşi de acest lucru, dar ai la dispoziţie atât de mult spaţiu…”

Nu la fel gândesc însă localnicii. Sufocate de turismul de masă, autorităţile de pe insula Skye (nord-vestul Scoației) au pus la punct un plan pentru limitarea numărului celor care stau pe insulă.

Localnic: “Problema stringentă este legată de locurile de parcare, prelucrarea deşeurilor. Vin mulţi oameni aici ca să vadă locurile unde s-au turnat filme, se dau jos din maşini, fac o poză şi pleacă mai departe. Iar economia insulei nu are beneficii de pe urma marilor companii care i-au adus de fapt aici.”

  Accident în judeţul Arad. Maşină răsturnată în şanţ!

Când ajung pe ţărm, turiştii află că nu pot rămâne peste noapte decât dacă şi-au rezervat în prealabil o cameră şi în plus trebuie să aibă grijă să nu afecteze mediul. În 2015, aproape două milioane şi jumătate de turişti au vizitat Insula Skye, care are o populaţie de 10.000 de locuitori.

După ce Barcelona și Veneția au anunțat măsuri drastice pentru a reduce numărul turiștilor, și alte orașe europene s-au alăturat și au organizat marșuri de protest: San Sebastian, Roma, Dubrovnik. Turismul a dus la creșterea chiriilor și prețurilor apartamentelor, în special în centrul orașelor, iar localnicii spun că au fost împinși spre periferii. Însă revolta contra turiștilor ar putea avea efecte negative mai mari.

La Barcelona, atacul de pe La Rambla a avut loc la câteva zile după un astfel de protest al localnicilor împotriva turiștilor. Imediat, au și apărut teoriile conspiraționiste: atentatul ar fi făcut parte dintr-un plan diabolic de a-i alunga pe turiști, plan pus la cale chiar de localnici! Desigur, teorii aberante, după cum s-a și dovedit ulterior noteaza digi24.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: barcelona, europa, importante, razboi, razboi cu turistii, venetia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici