In urma modificarilor aparute in Codul Fiscal, unii angajati part-time care au venituri mici erau nevoiti sa aduca bani de acasa pentru plata contributiilor sociale. Astfel, obligatia de a plati cel putin 190 de lei contributie la sanatate si 475 de lei contributie la pensie a devenit pentru cei mai multi o povara fiscala imposibila.

Concret, de la 1 ianuarie, angajatorii care aveau salariati part-time trebuiau sa aleaga scenariul cel mai potrivit dintre diferite variante:

  • nu au modificat suma de pe contract a angajatului part time, aceasta ramanand cea din decembrie 2017, iar angajatul a luat mai putini bani, ajungand sa fie chiar pe minus dupa retinerea taxelor
  • nu au modificat suma de pe contract a angajatului part time, dar au acordat o prima, astfel incat netul angajatului sa nu fie afectat
  • au majorat suma de pe contract, mutand integral contributia angajatorului din decembrie 2017 la angajat, caz in care, daca contributiile platite de la 1 ianuarie le depaseau pe cele din decembrie 2017, angajatul a primit mai putini bani
  • au majorat suma de pe contract astfel incat, dupa plata noilor contributii, netul din decembrie 2017 al angajatului sa nu fie afectat

Prevederea care creste si mai mult costurile salariale ale angajatorilor

  Andrei Galut, solistul Goodbye To Gravity s-a trezit din coma

Pentru ca cei mai multi angajati (inclusiv de la stat) s-au regasit in postura in care primeau bani mai putini sau chiar trebuiau sa aduca bani de acasa ca sa isi plateasca taxele la stat, Cabinetul Dancila a emis, in urma cu doua saptamani, o ordonanta care “repara” Revolutia fiscala.

Astfel, guvernul a decis ca “persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza (n.r. – suma trecuta in contract), iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat”.

 Cu toate acestea, prevederile ordonantei emise de Cabinetul Dancila au generat alte situatii imposibile pentru angajatori. Mai exact, se prevede ca actul normativ se aplica de la 1 ianuarie 2018. Asta in conditiile in care pentru ianuarie, angajatorii au platit deja salariile angajatilor part-time, pe formula de calcul in vigoare pana la momentul emiterii ordonantei 3/2018, alegand una dintre variantele mentionate mai sus.

Drept urmare, pe oricare dintre variantele expuse mai sus, indiferent daca angajatorul a modificat sau nu suma de pe contractul angajatului part-time, in urma aplicarii noii modalitati de calcul impusa in februarie de guvern pentru luna ianuarie, reiese ca angajatorul trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar, pentru a acoperi costurile salariale ale lunii ianuarie.

tabelparttime