Banca Română de Dezvoltare, care a înregistrat cel mai mare profit din sistemul bancar în 2017, are gata o strategie de dezvoltare pentru următorii ani. Conform acesteia (din câte ştim nu a fost încă semnată de board-ul băncii mamă şi de aceea nu este încă publică), “cel puţin 10% din angajaţii băncii, circa 700 de bancheri, ar trebui să fie restructuraţi în maximum trei ani. Dar părerea mea este ca restructurarea se va face mai devreme de trei ani. Totuşi, şi BRD caută soluţii de relocare sau reconversie profesională pentru proprii angajaţi”, a declarat Constantin Paraschiv.
Liderul sinidcal arată că federeaţia pe care o conduce va demara din luna mai negocierea contractului colectiv la nivel de ramură.
BCR are la rândul său o strategie în curs de finalizare, bazată deocamdată pe identificarea metodelor de recalificare a angajaţilor din unităţile care vor deveni sucursale cashless şi nu vor mai avea nevoie de angajaţi. La începutul anului, BCR anunţa că transformă 28 de sucursale din întreaga ţară în unităţi de tip „cashless” care vor derula operaţiuni în regim electronic, fără casierii.v Reţeaua BCR va dispune, astfel, de 41 de sucursale „cashless”, iar numărul acestora va creşte până la 125 pe parcursul anului 2018. Totodată, BCR va deschide, în acest an, 7 sucursale noi de tip Centru de Dialog Financiar, iar alte 58 vor fi modernizate, în baza unei investiţii totale de peste 50 de milioane de euro în următorii doi ani.
Fuziunea Bancpost cu Banca Transilvania prevăzută a se finaliza la sfârşitul acestei luni, va aduce cu siguranţă alte veşti despre restructurare. Din aproape 500 de unităţi (în 2016 erau raportate 550 de unităţi în comunicatele de presă), 140 de sucursale sunt déjà dotate cu un BT Express Plus. În plus, banca este într-o puternică ascensiune pe zona digitală, fiind prima care a introdus şi robotul care te consiliază în obţinerea unui credit, îţi spune şi soldul conturilor şi alte tipurui de operaţiuni.
Restructurarea sistemului bancar a continuat în 2017, astfel că băncile care activează pe piaţa locală au ajuns să aibă în jur de 55.000 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborat spre 4.500. În ultimul trimestru din 2017 a scăzut numărul sucursalelor, dar băncile au făcut recrutări, crescând numărul salariaţilor.
Anul trecut un numar de 202 sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 352 de salariaţi au plecat din sistem. În decembrie 2007, înainte de criză, în sistemul bancar din România existau circa 65.000 de angajaţi scrie economica.net