Fraţii Micula au câştigat definitiv procesul derulat împotriva statului român la Tribunalul Internaţional de la Washington. Statul român trebuie să le plătească peste 200 de milioane de euro, dar nu va face acest lucru, deoarece Comisia Europeană îi interzice. Un alt proces este în derulare la Curtea Europeană de Justiţie.
Statul se află între ciocan şi nicovală, din moment ce tribunalul internaţional obligă România la plata despăgubirilor, în vreme ce Comisia Europeană consideră că acestea ar fi ajutor de stat ilegal, astfel că a dispus îngheţarea plăţilor, decizia Executivului comunitar fiind, la rândul ei, executivă şi obligatorie.
„Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acţiunea în anularea hotărârii arbitrale – n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID şi toate cererile României şi Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mai are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (…) Decizia este executorie în toate ţările care intră sub competenţa ICSID“, a declarat, sâmbătă, Ioan Micula, citat de Mediafax.
Fraţii Micula au câştigat în 2013 la ICSID o sumă de 791 de milioane de lei, echivalentul a 178 de milioane de euro. Ulterior, însă, statul a încercat să o anuleze. „Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro“, a mai afirmat Ioan Micula.
Cronologia evenimentelor
Fraţii Micula au dat România în judecată în anul 2005 după ce Guvernul a anulat o schemă de încurajare a investiţiilor cu patru ani înainte ca aceasta să expire. Schema în cauză a fost instituită în anul 1998 şi asigura o serie de avantaje, precum reduceri fiscale şi scutiri de taxe vamale, cu scopul de a atrage investiţii în regiunile defavorizate. Numai că aceste ajutoare erau incompatibile cu normele europene privind ajutoarele de stat, iar în anul 2005, pe când ţara noastră se pregătea să adere la Uniunea Europeană, acestea au fost eliminate.
În acel moment, fraţii Micula au acţionat în judecată România la ICSID, cel mai înalt tribunal internaţional pentru probleme economice. Argumentul acestora: aveau cetăţenie suedeză, iar anularea facilităţilor încălca tratatele semnate de către România şi Suedia privind protecţia investiţiilor.
Din 2013 până acum, cele două părţi s-au confruntat prin tot soiul de instanţe. Fraţii Micula au instituit sechestru pe acţiunile statului la Petrom, dar şi asupra conturilor din Belgia ale Romatsa, dar de fiecare dată statul a reuşit să pareze acţiunile.
Statul se face că plăteşte
Statul român argumentează că a transferat banii câştigaţi de către fraţii Micula într-un cont, pe care apoi l-au şi blocat, conform cererii Comisiei Europene. Cei doi oameni de afaceri au contestat mecanismul, din moment ce nu au avut acces la sumele respective, astfel că au mai dat o dată în judecată statul. Curtea Constituţională a decis în luna decembrie că mecanismul instituit de către statul român este legal. Dar decizia Curţii Constituţionale este valabilă, însă, numai în România.
Cei doi investitori nu au renunţat, însă, aşa că au deschis mai multe procese împotriva statului român pentru că nu au beneficiat efectiv de despăgubire, fiind în curs şi un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Problema investiţiilor şi spaima TTIP
Cazul Micula este important şi pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), pact de liber-schimb dintre SUA şi Uniunea Europeană. Una dintre cele mai contestate clauze se referă la protecţia investiţiilor, statele naţionale temându-se că vor pierde suveranitatea naţională atunci când deciziile vor fi luate de către curţi arbitrale.
Un blog al „Financial Times“ scria în luna martie 2015 că bătălia fraţilor Micula pentru despăgubiri poate influenţa inclusiv negocierile comerciale SUA-UE, deoarece Comisia Europeană a trecut peste decizia Tribunalului internaţional de la Washington.
Pe de altă parte, Florin Ciutacu, specialist în drept internaţional şi judecător în cadrul Curţii de Arbitraj de la Viena, declara pentru „Adevărul“ la acel moment că „orice ar zice Comisia Europeană, decizia ICSID are prioritate“. Şi asta pentru că Tribunalul internaţional de la Washington este o instanţă supranaţională, fiind o putere judecătorească, pe când Comisia Europeană este echivalentul Guvernului, fiind o putere executivă.
Sursa: www.adevarul.ro / Foto: www.cotidianul.ro