România se poate mândri cu cinci cărți selectate pentru nominalizare la premiile Gourmand World Cookbook, care recunosc cele mai remarcabile titluri publicate în ultimii 30 de ani.

best gourmand world cookbook award

Cu ocazia ediției aniversare a Gourmand Cookbook Awards (THE BEST OF THE BEST GOURMAND AWARDS 30 YEARS), supranumite “Oscarurile” cărților de gastronomie, cinci lucrări din România au fost nominalizate printre cele mai apreciate titluri din ultimele trei decenii. Aceste cărți, care tratează subiecte legate de vinuri și preparate culinare, sunt semnate de Marinela Ardelean, Mircea Groza, Ligia Pop, Laura Cosoi și Adriana Sohodoleanu. Premiile Gourmand Drinks au fost create în 1995 de Édouard Cointreau, un urmaș al renumitului scriitor francez din secolul al XVI-lea, François Rabelais, autorul faimoasei satire “Gargantua și Pantagruel”.

În 2024-2025, Premiile Gourmand celebrează 30 de ani de la înființare, iar debutul festivităților va avea loc în Portugalia.

Screenshot 2024 09 05 190951

Într-o țară cu un potențial uriaș în domeniul gastronomiei, vinurilor și băuturilor distilate, dar care încă se străduiește să își organizeze și să își integreze informațiile, persistă uneori ideea că bucătăria românească nu ar fi deosebită. Totuși, experții internaționali în gastronomie contrazic această percepție și aleg anual cele mai excelente cărți din domeniu. România a fost constant prezentă pe listele de nominalizări și premii timp de aproape zece ani. Așadar, în contextul celor 30 de ani de la înființarea Premiilor Gourmand Cookbook, care recunosc cele mai importante lucrări de gastronomie la nivel mondial pentru perioada 1995-2024, România are cu siguranță ceva de spus.

Să lăsăm pe alții să ne aprecieze!

Adesea, ne lăudăm doar atunci când un român primește recunoaștere internațională, neglijând efortul constant și dedicat al celor care muncesc zi de zi pentru a-și perfecționa talentul în domeniu. Încă așteptăm momentul în care bucătăria românească, vinurile și distilatele din România vor fi studiate în țară, într-un sistem educațional care să formeze specialiști pentru industria ospitalității, de la liceu până la nivel universitar. De asemenea, este necesar să ne concentrăm și asupra patrimoniului culinar românesc, parte a patrimoniului imaterial. În prezent, avem Tezaure Umane Vii, dar niciunul nu este legat de acest patrimoniu culinar. Refuzul dosarului lui Mircea Groza de către Ministerul Culturii evidențiază o problemă existentă. Până când gastronomia românească nu va fi utilizată ca o resursă pentru turismul din țară, este esențial să susținem editurile care produc cărți de specialitate, contribuind astfel la cercetarea și promovarea gusturilor, aromelor, texturilor, buchetelor și tradițiilor românești.

Screenshot 2024 09 05 191256

Cine sunt cei nominalizați pentru THE BEST OF THE BEST GOURMAND AWARDS 30 YEARS?

România figurează pe lista de nominalizări cu cinci lucrări remarcabile.

Marinela Ardelean este inclusă cu volumul **”50 vinuri românești întâlnesc 50 preparate culinare italiene”**, publicat bilingv de editura Terra Ferma (Italia) în 2014 și distins în 2015 cu premiul pentru **Best Wine Book Translation**.

Screenshot 2024 09 05 191543

Laura Cosoi a fost premiată în 2015 la categoria **Best TV Chef Book – Europe** pentru volumul său **”Rămâi la masă?”**, publicat de editura Curtea Veche în 2014.

Screenshot 2024 09 05 191638

Ligia Pop a fost distinsă în 2014 cu premiul pentru **Best Vegan Cookbook** pentru volumul său **”Rețete Vegane fără foc”**, publicat de editura Curtea Veche. Această carte se află acum la a VI-a ediție.

Screenshot 2024 09 05 191733

Mircea Groza a câștigat premiul pentru **Eastern Europe Book** cu volumul său **”ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni)”**, publicat de editura GastroArt în 2023. Cartea a fost, de asemenea, nominalizată de două ori la categoria **Food Heritage Book**.

Screenshot 2024 09 05 191923

Adriana Sohodoleanu a fost nominalizată pentru **Eastern Europe Book** în acest an cu volumul său **”Ce e nou în Noua Bucătărie Românească”**, publicat în 2023 de editura GastroArt.

Două dintre cărți sunt scrise de fii ai Sălajului.

Marinela Ardelean, care este pe jumătate sălăjeancă (tatăl ei fiind născut și crescut în Șimleul Silvaniei, o zonă renumită pentru spumantul său, iar mama ei provenind din Cavnic, Maramureș), s-a bucurat să afle că ediția aniversară a Gourmand Cookbook Awards a inclus volumul său pe lista nominalizaților din România. Într-un interviu exclusiv pentru Transilvania Business, Marinela Ardelean a menționat că volumul ar putea beneficia de o nouă ediție.

Screenshot 2024 09 05 192102

„Este o mare bucurie pentru mine să văd recunoașterea continuă acordată primei mele cărți, publicată în Italia. Chiar dacă am lansat ulterior cinci cărți în România, **’50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene’** a fost primul meu proiect de amploare și fiecare premiu și apreciere internațională subliniază valoarea efortului meu. Nu exclud posibilitatea unei noi ediții actualizate a cărții, pentru a o aduce în atenția unui public și mai larg,” a afirmat Marinela Ardelean, fondatoarea RO Wine, festivalul dedicat vinurilor premium și super-premium din România. În 2014, Marinela Ardelean a primit titlul de **Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne** și a fost selectată de Academia Italiană a Bucătarilor printre cei mai buni experți din domeniul gastronomiei și vinurilor italiene, pentru a susține cursuri de dezvoltare profesională în analiza senzorială și asocierile între vinuri și preparate culinare.

  Fiul unui oligarh rus şi-a ucis mama cu o cruzime inimaginabilă, având impresia că îi face avansuri sexuale

Reprezentanții Gourmand Awards i-au spus Marinelei Ardelean: „Cartea ta reprezintă un punct de referință semnificativ pentru gastronomie.”

Mircea Groza și zămurile sălăjene

Screenshot 2024 09 05 192231

Mircea Groza este originar din Sălaj în totalitate, iar lucrarea sa este rezultatul unei cercetări aprofundate în toate localitățile județului. Efortul său de a explora tradițiile culinare a descoperit variante regionale ale preparatelor pe care le numește „zămuri,” prezentate în dialectul local, așa cum ar fi fost transmise de bunica sa din Hida.

Screenshot 2024 09 05 192326

Pline de savoare și nostalgie pentru cei familiarizați cu expresiile specifice, dar adesea misterioase pentru cei neobișnuiți cu graiul sălăjenilor și denumirile variate de la o zonă la alta, cele 182 de rețete adunate și publicate de Mircea Groza provin dintr-o selecție de peste 400 de rețete. Acestea au fost colectate inițial din poveștile bunicii, apoi de la socăcițe, și, în final, printr-o documentare amănunțită pe teren. Această cercetare a fost sistematică, creând o veritabilă hartă a patrimoniului culinar al Sălajului.

30 de ani de apreciere globală în gastronomie

Lista pe țări include doar autorii sau editorii pentru care există așteptări realiste de participare sau reprezentare la evenimentele aniversare. În general, fiecare autor este reprezentat de o singură carte. Dacă s-ar fi inclus toate premiile de aur din edițiile anterioare, lista ar fi fost de trei ori mai mare.

Termenul limită anual pentru propunerile pentru premiile Gourmand este 16 octombrie. Celebrarea a 30 de ani a Gourmand Awards este planificată să aibă loc în Europa și Asia în perioada 2024-2025, cu primul eveniment programat în Portugalia.

„Avem mari așteptări de la Familia Gourmand pentru aceste trei decenii. Am început deja să primim felicitări, mărturii și videoclipuri scurte de sub 3 minute. Ne așteptăm ca evenimentele aniversare să fie cele mai importante și cele mai remarcabile pe care le-am avut vreodată. Încă de la început, Premiile Gourmand au fost inspirate de Spiritul Olimpic, care este una dintre valorile fundamentale ale Familiei Gourmand. Acest spirit poate fi trăit la evenimentele noastre, care au aceeași atmosferă extraordinară ca un sat olimpic. În acest an olimpic 2024, este mai evident ca niciodată că Spiritul olimpic este esențial pentru viitorul nostru,” au declarat reprezentanții Gourmand Awards.

Cum se prezintă situația în țările vecine?

Singura țară vecină absentă din panteonul gastronomic al Gourmand Awards este Serbia. Comparativ cu țările înconjurătoare, România se bucură de o reprezentare onorabilă, singura țară care o depășește considerabil fiind Turcia.

Moldova

 Eat like Moldovans, Nata Albot (2015)
 Oameni, Locuri, Bucătărie, Vin, Angela Brasoveanu Erizanu (Editura Cartier 2019)
 Wine is our bread, Daniela Ana Berghahn 2023)

Bulgaria

Cooking with Yogurt, Ilian Iliev (2015)
• Bulgarian Chefs, Ilian Iliev (2017)
• Magic of Chocolate, Ilian Iliev, Eliza Bojinova (2018)
• Cookbook for grown-up children, Alya Markova (2023)

Ungaria

Hungarian Desserts Book, Tamas Bereznay (Boook 2017)
• Magyar Superfoods, Szabo Adrienn (Boook 2021)
DRINKS HUNGARY
• Tokaj Guide, Ripka Gergely (Boook 2022)

Turcia

• 1236 Selfuklu Mutfagi, Omur Akkor (2012)
• Cafe Fernando, Cek Sonmersoy (Okuyanus 2014)
• Raki and Fish, T. Morgul (2014)
• Good Smells, cookbook for the visually impaired, in braille (Rotary Disrict 2440, 2014)
• Erkem do er Islam, Omur Akkor (2015)
• Health and beauty home recipes, Aslihan Sabanci (2015)
• Mediterranean cooking for children, Aslihan Sabanci (2017)
• Balikesir, City with 50 cheeses, Kubilay Tolga Ergun (2018)
• Gaziantep 4 seasons (2019)
• Anadolu, Sahrap Soysal (2021)
• Yap Ye Paylas, Aydan Kustanat (Altin 2021)

• Boncuklu Hoyuk, Catalhoyuk, 10.000 years, Chef Ulas Tekerkaya (Karatay 2022)
• Konya (2022)
• From mother to daughter, Sirma Gurven, Berna Kumas Sipahi (Arkas Holding 2023)
• 7 Mehmet, Sinan Hamamsarilar (2023)
• Meyhane itihsas kitabi, Nilhan Aras and 52 authors (Overteam 2023)
• Nature Therapeutic Recipes, Aslihan Sabanci (2023)
• Gluten free, sugar free gourmet cuisine, Aslihan Sabanci (2023)
• Malatya Apricot (Malatya 2023)
• Yucider (Yucita.org, 2023)
• Davet Sofrolari, Zeynep Koksal Yaykiran (Dogan Solibri 2023)
• Apiko, Cigden Alagok (Alfa 2024)
• Family Heritage Recipes, Selin Athsoy, Sahrap Soysal (Dogan Colibri 2024)
DRINKS TURKIYE
• Raki Gastronomisi, Erdin Zat (Overteam 2017)
• Kahve, Cenk Girginol (2018)
• Angel’s share whisky, Dr. Burkay Adalig (Epsilon 2021)

Ucraina

The New Ukrainian Cookbook, Annette Grodnik (Hippocrene 2012)
• Ukraine, Cuisine et histoire, Braichenko Olenia Yuriiva (La Martiniere, Yishak Cultura, 2022)
• Cocina Ucraniana, recetas para la cooperacion (Universitat de Valencia 2023).

Premiile Gourmand World Cookbook sunt o competiție globală care celebrează cultura gastronomică. Participarea este liberă și deschisă tuturor țărilor, fără restricții lingvistice și fără taxe de înscriere. Aceste premii onorează excelența în domeniile culinare și enologice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici