Românii din “Panama Papers”. Frank Timiş: Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe, în loc de 5%

frank timis

O scurgere de date de dimensiuni impresionante zguduie lume: Dosarele Panama (Panama Papers). Scandalul include oameni de afaceri, lideri politici, celebrităţi din multe, inclusiv din România! Documentele dezvăluie afacerile pe care le-au făcut cu firme off-shore şi sume colosale, pe care le-au ascuns în paradisuri fiscale. Ancheta acoperă o perioadă de 40 de ani. E cea mai semnificativă scurgere de informaţii apărută vreodată în presă. În analiza celor 11,5 milioane de documente au fost implicaţi peste 370 de jurnalişti din 80 de ţări – contactaţi de cotidianul german Suddeutche Zeitung. Acolo s-au primit mai întâi datele secrete de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură off-shore din lume. Cineva a intrat ilegal în baza de date. Nu i se ştie identitatea şi nici pe ce principiu a ales documentele date presei.

Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie austaliană care a iniţiat afacerea Roşia Montană, a colaborat cu Mossack Fonseca. Acum 20 de ani, el a facut afaceri în ţara noastră printr-o firmă înfiinţată în Bahamas, de avocaţii panamezi. Frank Timiş nu se ascunde. Spune că are cel puţin 30 de companii înregistrate în paradisuri fiscale.

 

“Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a declarat Frank Timiş, în exclusivitate pentru Ştirile TVR.

 

Lumea este bulversată, începând de duminică seara, de o nouă „dezvăluire-bombă” cu amploare planetară, de tipul WikiLeaks. Scurgeri masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați. Mossak Fonseca este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul în Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: #PanamaPapers – Documentele panameze.

Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii și secretele unor mari afaceri din România, scrie RISE Project România. RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.

  Ungaria are în plan să ia măsuri drastice împotriva ONG-urilor finanţate de Soros

International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit de la o sursă anonimă baza de date a firmei de avocatură – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.

Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale, scrie RISE Project.

Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997.

În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale.

Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii. Documentele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Alți afaceriști de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienții casei de avocatură din Panama.

 

Sursa: www.capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici