Românii încep să îşi „doneze” ziua de naștere

yi

O metodă inedită de a face bine prinde contur şi în România: din ce în ce mai mulţi români aleg să nu îşi sărbătorească ziua de naştere, ci să o „doneze”. În acest fel, banii destinaţi cadourilor se transformă în ajutor pentru cei care au nevoie. Ideea a pornit din vestul Europei şi a schimbat multe vieţi.

O tânără face zilnic naveta cu autobuzul de la Valea Screzii până la Vălenii de Munte, acolo unde se află şcoala la care învaţă. Trăiește la un centru social pentru copii şi tineri defavorizaţi, dar cu toate acestea îşi doreşte un viitor mai bun. Drumurile obositoare se vor scurta în curând, pentru că lucrările la internatul la care urmează să se mute sunt aproape finalizate. Este ceea ce a reuşit să facă fundraiserul Daniel Mereuţă, prin intermediul unei platforme care strânge bani pentru a ajuta organizaţiile nonguvernamentale din România.

„Pentru mine, să contribui în comunitate, să ajut semenii e un obiectiv. Şi nu este unul total altruist. Eu chiar cred că dacă ne ajutăm semenii şi noi înşine o să trăim mai bine. Dacă avem mai puţini copii needucaţi sau dacă avem mai puţini copii orfani sau dacă avem copii mai sănătoşi, cu siguranţă societatea şi ea per ansamblu e mai sănătoasă”, a spus Daniel Mereuță.

De la această idee au pornit şi iniţiatorii proiectului Galantom. Au creat o platformă prin care oricine poate contribui la schimbarea în bine a societăţii.

„Definiţia din dicţionar este că galantom e un om care ajută în mod dezinteresat şi mărinimos şi asta este ceea ce încercăm şi noi să adunăm pe platformă, o comunitate de oameni care doresc să se implice fără niciun interes personal”, a explicat Gabriel Solomon, inițiatorul proiectului.

Daniel Mereuţă este directorul unui call center iar în timpul liber face voluntariat şi organizează, de cinci ani, evenimente sportive caritabile. A reuşit să strângă în tot acest timp, peste 220.000 de lei pentru copiii de la Valea Screzii. Datorită proiectului Galantom, și-a făcut cunoscută cauza şi a convins mulţi oameni să se implice.

Am putut să facem foarte multe lucruri. Să-i ajutăm să termine case, să facă spre exemplu solarii pentru legume, într-un an am achiziţionat centrală pe lemne pentru încălzirea caselor în care stăteau bebeluşii şi aşa mai departe”, a spus Daniel Mereuță.

Există peste 100 de organizaţii nonguvernamentale înscrise pe platforma Galantom. Iar variantele de sprijin sunt şi mai multe. Ideea care a prins cel mai bine până acum a fost aceea de a-ţi dona ziua de naştere, lucru pe care îl poate face oricare dintre noi. Ideea i-a surâs şi lui Ionuţ Rădulescu, basistul formaţiei Trooper.

„I-am anunţat pe prietenii mei că aş vrea ca anul acesta să nu primesc cadourile pe care le primesc de obicei şi că aş vrea să ne unim eforturile şi să încercăm să aducem o mică bucurie, o rază de lumină pentru cei care au mai multă nevoie de ajutor decât avem noi. Mi s-a părut cel mai mic efort pe care l-aş putea face şi un lucru foarte frumos pentru oamenii care sunt acolo şi care au nevoie de ajutor, dar cred că cel mai mult au nevoie să ştie că n-au fost uitaţi”, a spus Ionuț Rădulescu.

  A fost aleasă cea mai frumoasă stewardesă din Rusia: Anastasia, însoţitoarea de zbor care farmecă pasagerii

Organizaţia pe care Ionuţ Rădulescu a ales să o sprijine a primit, datorită gestului artistului, peste 900 de lei, bani strânşi de la prietenii şi apropiaţii acestuia. De asemenea, și jurnalista Alice Năstase Buciuta a renunţat la cadouri anul acesta, tot pentru o cauză nobilă.

„Din păcate este un an cu multe încercări şi prietena mea cea mai bună, Simona Catrina, jurnalistă ca noi a aflat că suferă de o boală necruţătoare şi are nevoie de foarte multă susţinere, inclusiv financiară. Aşa că am preferat să nu cheltuiesc cu o petrecere şi să aştept daruri de la cei care ţin la mine, ci să îi rog pe toţi cei care mă cunosc să facă o donaţie pentru Simona Catrina. În momentul în care porneşti la un asemenea drum ţi se pare că au mai făcut-o şi alţii, nu e mare lucru, se strâng nişte bani într-un cont, merg mai departe şi că lucrurile merg firesc, dar de fapt în ziua aia e o asemenea încărcătură de emoţie şi de bucurie şi de tristeţe deopotrivă, pentru că uite, până la urmă ne mobilizăm mai mult atunci când e greu, deşi până la urmă ar trebui să fim uniţi şi să ne arătăm iubirea unii faţă de alţii şi când ne este bine”, a povestit jurnalista.

Până acum, Alice a reuşit să strângă pentru tratamentul prietenei sale peste 5000 lei.

„Anul ăsta sunt 170.000 de Ron strânşi, doar prin această campanie de a-ţi dărui ziua de naştere”, a precizat inițiatorul proiectului Galantom.

Deși în Europa această idee a prins mult mai bine, de la an la an, donațiile devin tot mai numeroase și în România. Dovadă că oamenii nu au uitat sa fie buni.

„Atâta timp cât statul prin mecanismele lui nu face nimic concret ca să-i ajute, cred că singura variantă rămâne ca noi să ne ajutăm între noi. Că până la urmă asta este cea mai bună dovadă de umanitate pe care o putem da”, a spus basistul Trooper.

„Când dai bine, simţi întorcându-se înmiit către tine binele lumii. Şi nu ştiu de ce uităm să facem asta şi e mare păcat. Ar trebui să învăţăm să facem gesturi nobile de când suntem copii, să-i învăţăm pe copiii noştri la şcoală că binele dat înseamnă bine primit şi să păstrăm între noi această ştafetă a faptelor bune care ne înnobilează şi dă un sens extraordinar vieţii noastre. Sunt vremuri grele şi vremuri de criză şi totuşi, generozitatea şi nobleţea sufletului românesc n-a intrat în criză”, a adăugat Alice Năstase Buciuta.

sursa: www.digi24.ro;

Categorie: mandri.ro
Tags: daruri, donatii, onomastica, zi, zi nastere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici