Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că lansarea noii rachete balistice cu rază medie Oreșnik asupra Ucrainei a fost justificată, având ca scop transmiterea clară a poziției Moscovei, potrivit agenției de presă de stat RIA, citată de Reuters.
Rusia a utilizat săptămâna trecută racheta Oreșnik, recent adăugată în arsenalul său militar, pentru a ataca o fabrică de armament din orașul ucrainean Dnipro. Potrivit Moscovei, această acțiune a reprezentat un răspuns la atacurile ucrainene cu rachetele americane ATACMS și britanice Storm Shadow, care au vizat obiective militare pe teritoriul rus. Ucraina a primit permisiunea de la SUA și Marea Britanie să utilizeze aceste rachete, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, pentru lovituri în adâncimea teritoriului rus, relatează sursa citată.
Riabkov a declarat miercuri: „Mesajul este limpede și direct – opriți-vă, încetați să mai furnizați Kievului tot ceea ce solicită, nu îi încurajați în alte inițiative militare, care sunt extrem de riscante.”
Viceministrul rus de externe a subliniat că „Administrația actuală a SUA trebuie să oprească această spirală a escaladării. Este absolut necesar, altfel situația va deveni extrem de periculoasă pentru toți, inclusiv pentru Statele Unite.”
Kremlinul a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia nu avea obligația de a notifica Statele Unite despre lansarea rachetei Oreșnik, deoarece aceasta este o rachetă cu rază medie de acțiune. Cu toate acestea, Moscova a decis să informeze SUA cu 30 de minute înainte de lansare, a menționat Reuters.
Riabkov a declarat: „Sunt convins că înţelegeţi că acest pas a avut un rol stabilizator într-o situaţie extrem de periculoasă. Suntem angajaţi în această practică şi sperăm că şi Statele Unite vor face la fel. De asemenea, sperăm că astfel de acţiuni vor contribui la reducerea riscurilor de erori de calcul sau greşeli periculoase”, conform RIA.
Tot miercuri, agenţia de presă rusă de stat TASS a citat un oficial care a declarat că Moscova continuă să lucreze la pregătirea rachetei balistice intercontinentale Sarmat, care face parte din arsenalul nuclear strategic al Rusiei, pentru a fi utilizată în serviciul de luptă.
Racheta Sarmat este concepută pentru a fi echipată cu focoase nucleare capabile să lovească ținte aflate la mii de kilometri distanță, în Statele Unite sau Europa. Totuși, dezvoltarea sa a fost marcată de întârzieri și de eșecuri în cadrul testelor, potrivit Reuters.