Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea terminării obligațiilor asumate prin credite.
Deputaţii din Comisia Juridică au decis că românii pot să dea casa înapoi băncii dacă nu-şi mai pot plăti creditele. În timpul dezbaterii, reprezentanţii băncilor s-au opus legii şi au susţinut că adoptarea ei va duce la creşterea costurilor creditării.
Proiectul a fost susținut de toți membrii comisiei, de la toate partidele parlamentare a fost supus votului plenului Camerei Deputaților care este for legislativ decizional în acest caz.
Bancherii au amenințat că vor contesta o asemenea lege la Curtea Constituțională.
Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere spune că “exista risc de faliment pentru banca. BNR nu sustine legea in varianta in care este acum.”
Initiatorul acestui proiect a spus ca unul din trei romani, in total aproximativ 800.000 de oameni care au credite la banci nu isi pot achita ratele lunare. S-a vorbit despre o “sclavie moderna”si alesii au condamnat in termeni extrem de duri conditiile abuzive pe care bancile le impun multora dintre clientii lor. “
Cand iti cumperi o casa, banca are libertatea sa-ti evalueze cu propriul evaluator acea casa si nu este cinstit ca doar clientul sa-si asume un risc, sunt de parere parlamentarii. Nu este cin regula ca, dupa cativa ani, daca nu mai poti sa platesti acel credit, doar tu sa-ti asumi consecintele devalorizarii casei, nu si banca”, au spus parlamentarii.
Propunerea legislativă, scrisă de avocatul Gheorghe Piperea şi iniţiată de deputatul Daniel Zamfir, a fost aprobată iniţial în Senat cu 105 voturi pentru şi 2 abţineri.
Proiectul presupune că atunci banca execută apartamentul şi îl vinde. Clientul scapă definitiv de datorie şi stă o perioadă cu chirie până când iese din evidenţele biroului de credit pentru ratele neachitate.
Foto: www.rfi.com