În această săptămână s-a început forarea scoarței terestre în încercarea de a se ajunge la mantaua Pământului. Proiectul este vechi de circa 60 de ani, însă de abia acum, cu ajutorul noilor tehnologii, geologii sunt convinși că vor reuși să exploreze interiorul planetei. Forarea va avea loc în Oceanul Indian, aproape de Sri Lanka, iar în prima etapa oamenii de știință vor să ajungă la o adâncime de 1,5 km în interiorul scoarței, de unde se vor preleva mai multe mostre de rocă. Apoi în funcție de tipul de rocă găsit, se va încerca atingerea „graniței” ce delimitează scoarța terestră de manta.
Zona din Oceanul Indian nu a fost aleasă la întâmplare. Aici cred geologii că mantaua este cel mai aproape de scoarța terestră iar rocile vor opune cea mai scăzută rezistență la forare.
„Trăim pe acest pământ și cred că ar trebui să știm cât mai multe lucruri despre ceea ce se întâmplă sub noi”, spune Walter Munk , unul dintre cei ce participă la acest proiect.
În 1997 membrii echipei actuale de forare au încercat pentru prima dată să ajungă la mantaua Pământului fix în același loc. Și atunci, ca și în cazul proiectului din acest an, au încercat să foreze prima dată la o adâncime de 1,5 km, însă cercetările au fost brusc suspendate, după ce echipamentele de forare au fost distruse de o furtună.
Acum prima etapă a proiectului este programată să se încheie pe 30 ianuarie 2016. Dacă acest lucru se va realiza, rămâne de văzut.
Sursa: http://goo.gl/sizbx1 / Foto: www.esa.int