Scandalul care zguduie din temelii DNA. 5 întrebări esenţiale care nu au primit răspunsuri concrete

Laura Codruţa Kovesi

Totul a început cu procuroarea DNA, Mihaiela Iorga, care a acuzat-o pe şefa Direcţiei de dirijarea dosarelor. Au urmat dezvăluirile fostului deputat PSD Vlad Cosma care a făcut publice înregistrări cu procurori DNA Ploieşti care i-ar fi falsificat dosare. În final, Sebastian Ghiţă, în prima intervenţie publică de la fuga din ţară, a susţinut că Laura Codruţa Kovesi, care pe vremuri venea la el acasă, conduce un sistem represiv.  DNA s-a apărat susţinând că este victima unei manipulări şi a unor încercări de şantajare a procurorilor, prezentând stenogramele unor discuţii cu asa-zişi mesageri ai lui Vlad Cosma. Cu toate acestea, nici DNA şi nici Laura Codruţa Kovesi nu au răspuns concret la întrebări legitime în contextul acestui scandal scrie gandul.info

 Gândul vă prezintă mai jos cinci întrebări care ar fi trebuit să primească răspuns imediat: 

1. Sunt autentice înregistrările prezentate de Vlad Cosma din care reiese că procurorii DNA Ploieşti falsificau probe? 

La scurt timp după difuzarea înregistrărilor prin care Vlad Cosma a arătat că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Sebastian Ghiţă, DNA a transmis un răspuns prin care a acuzat un şantaj, despre care şeful de la DNA Ploieşti, Lucian Onea, spune că dura de aproximativ două luni. Direcţia Naţională Anticorupţiea precizat că Vlad Cosma, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „a prezentat denaturat situaţia dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”. În comunicatul postat pe site, DNA a ataşat şi transcrierea unor discuţii care să susţină versiunea parchetului, fără a aduce vreo dovadă în plus , care să arate că înregistrările nu corespund cu realitatea.

Ulterior, şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut şi el o conferinţă de presă, vorbind despre independenţa procurorilor, despre presiunile la care sunt supuşi şi care, spune acesta, acum sunt mai mari ca oricând. El nu a negat nicio clipă explicit autenticitatea înregistrărilor, pasând responsabilitatea pe seama lui Marius Negulescu. „Discuţiile, dacă sunt autentice, nu sunt din perioada în care (n.r. procurorul Negulescu) lucra la DNA Ploieşti”, a spus el. De menţionat însă că procurorul Mircea Negulescu a început să lucreze în DNA Ploieşti în toamna anului 2015, iar fostul deputat Vlad Cosma susţine că a făcut înregistrările în acelaşi an, 2015.

Mai mult, Onea nu a negat că una din vocile din înregistrări este a sa, dimpotrivă: „Posibil să fie vocea mea. Sunt înregistrări prezentate în mod trunchiat, nu ştiu să vă spun la acest moment, o să se facă verificări”.

2. Dacă discuţiile dintre Vlad Cosma şi procurorii DNA Ploieşti sunt reale, a ştiut Laura Codruţa Kovesi despre aceste „aranjamente”?

În înregistrările audio prezentate public de Vlad Cosma, numele Laurei Codruţa Kovesi apare de mai multe ori, iar una dintre cele mai importante întrebări care au rămas fără răspuns este dacă şefa DNA chiar ştia despre existenţa unui astfel de dialog. Cei doi se referă la procurorul-şef cu apelativele „Kovesi” sau „doamna K”, negociază participarea la întrevederi cu aceasta, iar Negulescu susţine chiat că şefa DNA ştia de întreaga operaţiune.

Înregistrările au fost difuzate la scurt timp după ce procuroare Mihaiela Iorga, afalată în conflict deschis cu şefa DNA, a susţinut că Laura Codruţa Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să „iasă” cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe Dana Gîrbovan ministru al Justiţiei, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru pentru DNA.

În replică, şefa DNA a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că nu a existat nicio discuţie cu procurorul Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la vreun ministru care putea să ajungă premier şi că nu a făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune. „Nu comentez afirmaţiile nereale ale inculpaţilor”, a  adăugat Kovesi.

În condiţiile în care, în acest moment, totul se rezuma la cuvântul lui Iorga împotriva cuvântului lui Kovesi, întrebarea legitimă este cine ar fi procurorul care a participat la discuţia dintre cele două. Deocamdată, Miahaiela Iorga nu a vrut să facă public numele acestuia.

  Numele lui Ponta, în dosarul lui Ghiţă

3. A fost Laura Codruţa Kovesi acasă la Sebastian Ghiţă? 

Despre relaţia Laurei Codruţa Kovesi cu Sebastian Ghiţă s-a tot vorbit, încă de la fuga din ţară a omului de afaceri şi, deşi şefa DNA a negat în mai multe rânduri că s-ar fi întâlnit în cerc restrâns cu acesta, Ghiţă a lansat recent noi acuzaţii. La un an de când a părăsit România, afaceristul a avut o primă intervenţie publică în care a spus că procurorul-şef al DNA a fost chiar şi la el acasă.

„Până în 2014 am avut relaţii normale, Kovesi părea normală la cap. A venit la mine acasă. Kovesi a fost la mine acasă, în Ploieşti. Apoi a venit acolo, la vie. Au văzut-o chelnerii, lăutarii. Numai cine nu vrea să vadă nu vede. Mă întâlneam cu dânsa, mă consideram apropiat. Sunt dezamăgit de cât de naiv şi tăntălău ce am fost eu. Sunt indignat că un om cu o demnitate şi funcţie atât de mare poate să distrugă o instituţie”, a spus Ghiţă care a intervenit, în direct la Antena 3, după ce postul a difuzat înregistrările lui Cosma.

Până în acest moment, Laura Codruţa Kovesi nu a spus nici dacă a fost, nici dacă n-a fost acasă la Sebastian Ghiţă.

4. Va propune ministrul Justiţiei revocarea şefei DNA? 

Cea mai aşteptată decizie a momentului vine, însă, de la ministrul Justiţiei Tudorel Toader care spunea, încă de la finalul anului trecut, că în cea mai mare parte decizia referitoare la revocarea şefei DNA este luată. Deocamdată, însă, păstrează suspansul.

Aflat în Japonia, în toiul scandalului iscat de înregistrările prezentate de Cosma şi a anchetei declanşate de Inspecţia Judiciară în acest caz, răspunsul lui Toader a venit destul de prompt, însă fără a oferi o soluţie tranşantă.

„Asteptări din partea mea referitor la subiectul discutat ştiu că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesareă sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru că dacă aş sesiza s-ar prelungi cu mult, ar trebui să aşteptăm rezultatele Inspecţiei Judiciare. În acest timp au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este foarte bine ca oamenii să cunoască adevarata faţă a modului în care unori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituţia spune prezumţia de nevinovăţie. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Am raportul privind activitatea DNA întocmit. Există şi varianta cealaltă, a prezentarii în plenul Parlamentului a unui raport sinteza privind activitatea Mininisterului Public, DIICOT şi DNA”, a declarat ministrul Justiţiei.

Toader a precizat că după ce va reveni din Japonia, acolo unde este în prezent, într-o vizită de lucru, va decide care este cea mai completă şi rapidă variantă privind situaţia conducerii DNA.

„Cred că nu are sens să mai aşteptăm ca Inspecţia Judiciară să ne spună şi să confirme a N-a oară ceea ce ştim şi să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”. Întrebat dacă va propune revocarea procurorului şef al DNA, Toader a spus: „Raportul va conţine o măsură”.

După şedinţa conducerii PSD, premierul Viorica Dăncilă a transmis că situaţia trebuie lămurită de urgenţă şi că îi va cere ministrului Justiţiei să se întoarcă rapid în România pentru a discuta despre scandalul iscat în jurul DNA.

„Îi voi cere lui Tudorel Toader să vină cât mai repede în România, având în vedere ultimele informaţii din spaţiul public, să se întoarcă în ţată. Nu am avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă va dori o discuţie, bineînţeles că sunt de acord. O decizie trebuie luată din punct de vedere juridic, un partid nu poate să se pronunţe pe acest lucru, pentru asta chemăm ministrul Justiţiei care este cel mai în măsură. Din punctul meu de vedere trebuie făcut tot ce e posibil să lămurim informaţiile apărute în ultima perioadă în spaţiul public”, a transmis Viorica Dăncilă de la Bucureşti.

5. Care este poziţia preşedintelui Iohannis după acuzaţiile grave la adresa DNA şi a lui Kovesi?

Preşedintele Klaus Iohannis nu a avut nicio luare de poziţie în scandalul izbucnit în jurul DNA, chiar dacă vacanţa din Tenerife şi Germania a ajuns la final. Până acum, de câte ori a fost întrebat despre acuzaţiile la adresa lui Kovesi ţi despre o eventuală revocare a acesteia, preşedintele, care are decizia, a răspuns că are încredere în DNA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici