Se dă startul admiterii în învăţământul profesional-dual: avantaje, condiţii şi calendarul examenul

scoala elevi

Cei aproximativ 30.000 de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională anul acesta, sau cei care nu vor să meargă la colegiu, ci să înveţe mai repede o meserie au o alternativă pentru viitor: învăţământul profesional-dual, care le asigură un loc de muncă şi bani ca să meargă la şcoală.

Anul şcolar 2018-2019 soseşte pentru absolvenţii clasei a VIII-a cu o serie de 38.345 de locuri, în toată ţara, la învăţământul profesional-dual pentru cei care vor să înveţe o meserie şi să-şi asigure un loc de muncă pe piaţa muncii.    Înscrierea pentru acest tip de învăţământ începe în 15 iunie. Unităţile de învăţământ profesional-dual vor avea alături operatorii economici,  care vor oferi spaţiul necesar de practică pentru elevi pe toată durata şcolarizării, în condiţii reale de lucru.

De asemenea, operatorii economici le vor oferi tinerilor un loc de muncă după finalizarea studiilor.   „Angajatorii au foarte mare nevoie de absolvenţii unor astfel de instituţii de învăţământ. Deficitul forţei de muncă este major mai ales în domeniile pentru care te pregătesc aceste şcoli. Mai cu seamă, vorbim de meserii precum sudor, zidar, mecanic, lăcătuş sau de oameni din alte zone de lucru precum servicii sau turism (ospătar, bucătar, barman, recepţioner, cameristă etc.). De pildă, angajatorii din turism se plâng că au cel mai mare deficit de forţă de muncă din ultimii 28 de ani“, a explicat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Ce rute poate urma elevul în învăţământul profesional-dual   Absolvenţii ciclului gimnazial care nu au trecut de Evaluarea Naţională cu succes au două rute pe care le pot urma în învăţământul profesional-dual: fie să meargă la o şcoală profesională, unde învăţământul durează trei ani, fie să meargă la un liceu tehnologic unde învăţământul (care se numeşte dual) durează patru ani. Ambele programe oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă şi, implicit, la independenţă financiară, afirmă specialiştii în Educaţie.

La învăţământul profesional, în primul an de studiu, pregătirea teoretică reprezintă 80%, în timp ce pregătirea practică reprezintă 20%. În al doilea an de învăţământ, ponderea pregătirii teoretice scade la 40% din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe partea practică, cu o pondere de 60%. În al treilea an de învăţământ, se va aloca şi mai mult timp pregătirii practice,72% din totalul formării, iar teoria va avea o pondere de 28%. După încheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul se poate înscrie în învăţământul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diplomă de Bacalaureat.    Iar dacă vorbim despre învăţământul liceal tehnologic, aici elevii dobândesc o dublă pregătire: una academică, care după absolvire le permite acestora accesul în învăţământul superior, cât şi una profesională care le facilitează accesul pe piaţa muncii. Absolvenţii învăţământului liceal tehnologic, care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, dobândesc certificat de calificare de nivel 4 al Cadrului Naţional al Calificărilor.

  Ajutor de şomaj pentru absolvenţii de liceu din 2016

Alte avantaje

Formarea elevilor în aceste forme de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar, prin burse profesionale. Fiecare elev înscris în învăţământul profesional primeşte o bursă de 200 de lei de la bugetul de stat, respectiv minimum 400 de lei  (200 de la stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract de practică) dacă elevul este înscris la învăţământul dual.    În plus, elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii.    Calendarul înscrierii în învăţământul dual

Înscrierea la şcolile de învăţământ profesional-dual are loc în data de 15, 18 şi 19 iunie. Astfel, secretariatele şcolilor gimnaziale completează, la cererea elevilor şi a părinţilor, fişa de înscriere în învăţământul dual. Singura condiţie pe care candidaţii trebuie să o îndeplinească pentru înscriere este să aibă mediile de la clasa a VIII-a încheiate (să nu aibă corigenţe sau să fie în stare de repetenţie).

Tot pe 19 iunie se vor afişa la sediul şcolilor listele elevilor înscrişi. Apoi, în perioada 20-21 iunie, se vor desfăşura probele eliminatorii, numai în şcolile care au decis acest lucru, şi se vor afişa rezultatele. În intervalul 21-22 iunie are loc redistribuirea candidaţilor respinşi la probele eliminatorii la alte şcoli. În data de 22 iunie se va fişa lista finală cu elevii înscrişi.

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici