Demisia Guvernului Ponta nu e o schimbare de regim. Si nu e semnificativa, in primul rand, prin plecarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria. Oricat de straniu ar putea parea, depunerea mandatului cabinetului Ponta e mult mai valoroasa prin ceea ce simbolizează sau, mai simplu spus, prin ceea ce ne permite sa intelegem. De la momentul accidentului in care un antemergator din coloana lui Gabriel Oprea si-a pierdut viata, sistemul institutional – sau statul de drept, daca preferati aceasta formula consacrata – a inceput sa reactioneze. Sa transmita mesaje. Unul dintre mesaje a fost mai clar decat restul: Gabriel Oprea, un protejat al regimurilor si al institutiilor pana nu demult, a devenit vulnerabil. Ca urmare, UNPR a devenit inutil pentru proprii sai membri.
Victor Ponta nu e demisionat pentru ca strada i-a cerut. Victor Ponta a demisionat pentru ca i s-a explicat – incepand cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si ajungand la presedintele sau, Liviu Dragnea, trecand prin multe institutii de forta sau control – ca Gabriel Oprea a devenit o vulnerabilitate. I s-a demonstrat ca Gabriel Oprea nu mai poate fi acoperit. I s-a aratat ca, intr-un fel sau altul, Gabriel Oprea trebuie decuplat de la butoanele guvernarii.
Presedintele UNPR – o formatiune care a inceput sub forma unei parodii PUNR cu personaje care nici macar nu faceau parte din acelasi film (imaginati-vi-l pe Cristian Diaconescu alaturi de Neculai Ontanu, din nou) – nu este un om rezonabil.
Un om rezonabil nu subordoneaza institutiile statului – politie, SPP – nevoilor sale cosmetice, asa cum arata surse judiciare ca ar fi procedat Gabriel Oprea. Un om rezonabil intelege ca portofoliul de ministru nu e un drept obtinut prin nastere si nici nu-i ereditar, spre dezamagirea juniorului impins in politica. Un om rezonabil intelege ca in politica onoarea trebuie macar mimata, daca ea nu exista. Un om rezonabil demisioneaza atunci cand numele sau e legat, in orice fel, de moartea cuiva.
Gabriel Oprea nu e, insa, un om rezonabil. Motiv pentru care, intelegand inca modul in care statul functionează, Victor Ponta a identificat singura solutie pentru indepartarea liderului UNPR de la guvernare. O solutie kamikaze, daca doriti, care nu implica nimic eroic, caci vina pentru inradacinarea lui Oprea in sistem ii apartine si lui Victor Ponta. Prin demisia sa – si implicit a intregului cabinet – Victor Ponta a facut doar curat dupa el insusi.
Plecarea lui Ponta nu reseteaza guvernarea
Cum Liviu Dragnea vorbeste despre propunerea lui Vasile Dancu drept premier tehnocrat, e limpede ca PSD nu intentionează sa schimbe nimic din ceea ce il defineste. Sociologul Vasile Dancu, departe de a fi un tehnocrat, nu poate marca un inceput in politica romaneasca, pentru ca a ocupat deja un rol prea important in capitolele anterioare. Din multe puncte de vedere, revenirea in politica a fostului ministru din Guvernul Nastase e un pas inapoi. Sau chiar doi.
Asa ca demisia lui Victor Ponta ne ofera, pana acum, o singura perspectiva optimista lucida. Nemaifiind vicepremier, Gabriel Oprea risca sa nu mai fie nimic. De fapt, ar mai putea fi doar cercetat penal pentru fapte de abuz in serviciu.
Dupa ce Tiberiu Urdareanu (UTI) si Nicolae Dumitru (NIRO), oamenii care asigurau stabilitatea financiara a UNPR, au devenit subiect de ancheta pentru Anticoruptie si Antifrauda, sau dupa ce singurul personaj popular din UNPR, primarul Piedone, a devenit primul edil de sector caruia romani din toata tara i-au cerut demisia, formatiunea condusa de Gabriel Oprea mai are doar sansa retragerii discrete din viata publica. De fapt, dosarele UTI si Niro sunt doar doua indicii temeinice ca institutiile statului au devenit preocupate de Gabriel Oprea si vehiculul sau politic.
Am parcurs de multe ori listele de senatori si deputati ai UNPR si nu cred ca exista nici macar un singur parlamentar care sa-si fi inceput cariera in acest partid. Din varii motive, niciun demnitar din jurul lui Gabriel Oprea nu e strain de migratia politica. Iata de ce, marti, cand am primit primele informatii pe surse potrivit carora cativa uneperisti au inceput deja sa-si negocieze trecerea la alt partid am inteles exact logica gestului. „Interesul national” nu a fost niciodata o doctrina, cu atat mai putin o vocatie politica. Pentru cei mai multi a fost un simplu scut. A fost.
Sursa: www.stiripesurse.ro