Se va închide ușa la „Prima Casă“

video salariile in plic dau peste cap programul prima casa 33528

Programul „Prima Casă“ va fi închis cel mai târziu în doi-trei ani, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Scopul social pentru care a fost fundamentat  programul “Prima Casă” s-a pierdut, fiind exploatat oportunist de persoane care nu au nevoie de finanțare, a subliniat Guda. Specialistul a explicat că au profitat de acest program multe persoane care dispun de suficienți bani pentru a-și cumpăra o locuință, dar care aplică la un credit cu dobândă subvenționată pentru a se muta în apartamente mai mari și mai luxoase. “De pildă, au 100.000 de euro dar se duc și iau prin «Prima Casă» încă 50.000 de euro cu dobândă de 5% ca să-și cumpere un apartament mai mare. Întrucât 80% din creditele imobiliare se acordă prin «Prima Casă», piața  fost puternic distorsionată. A dus la creșteri artificiale ale prețurilor. Banca centrală “vede” aceste lucruri și nu le va ignora”, a spus Iancu Guda.   Președintele AAFBR a atras atenția că soldul creditelor imobiliare a crescut foarte mult în ultimii ani, fiind de două ori mai mare ca în 2012. “S-a produs o decelerare după deciziile BNR de limitare a creditării. Mă aștept la noi decizii ale băncii centrale în acest sens”, a spus Guda. În opinia sa, cererea de credite imobiliare se va tempera odată cu încheierea programului „Prima Casă“, iar prețurile imobilelor vor scădea cu 20-30 %, întrucât în prezent sunt supraevaluate.

Peste 220.000 de credite acordate

Peste 220.000 de români au accesat un credit “Prima Casă” de la începutul programului. Anul acesta, Guvernul a redus cu 500.000 lei suma acordată pentru garantarea împrumuturilor, față de anul trecut. Banii alocați pentru acest an acoperă achiziția a 20.000 de locuințe, cu 5.000 mai puține decât în 2017, ceea ce a pus presiune atât pe cerere, cât și pe prețuri.

  Peste 11.000 de romi, evacuaţi din taberele din Franţa, în 2015. Două organizaţii denunţă politica "nedemnă, inumană şi degradată"

Scumpiri la București, ușoară scădere la Cluj

Indicele imobiliar al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) arată o ușoară creștere a prețurilor în această vară în Capitală, și o ușoară scădere în Cluj Napoca, unde locuințele s-au scumpit enorm în ultimii ani, după ce orașul a devenit un hub pentru IT.

Astfel, potrivit sursei citate, în Capitală, valoarea de piață/mp de suprafață utilă a proprietăților imobiliare rezidențiale de tip apartament amplasat în bloc a crescut cu 0,81% în trimestrul al II-lea față de primul trimestru din 2018. Totuși, în premieră s-a înregistrat și o diminuare a valorii de piață/mp în sectorul 3 (-2,51%), față de primele trei luni ale acestui an. “Pentru restul sectoarelor, indicele imobiliar relevă creșteri ale valorii de piață/mp. În sectorul 1, creșterea este de 4,28%, iar  în sectorul 2 – 4,05%“, arată raportul ANEVAR. Pentru Cluj-Napoca, în mod surprinzător, s-a observat o ușoară scădere a valorii de piață unitare (-0,13%). “Probabil că piața din Cluj a ajuns la un maxim al prețurilor, peste care nu se mai poate urca”, a explicat Dana Ababei, președintele ANEVAR.

Ușoare creșteri de preț s-au înregistrat și în Iași, Brașov, Timișoara și Constanța.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici