Sebastian Ghiţă, deputat şi membru în comisia de control al SRI, i-a acordat un interviu lui Cătălin Tolontan, în care vorbeşte despre informările primite de la serviciul de informaţii şi despre cauza care a dus la blocarea anchetelor penale în cazul dezinfectanţilor.
Sebastian Ghiţă spune că informările primite de la SRI pe tema dezinfectanţilor din spitale sunt cele mai detaliate pe care le-a primit comisia vreodată. Din punctul său de vedere, nimeni nu a înţeles amploarea fenomenului, iar faptul că nu există posibilitatea de a controla calitatea produselor nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile.
Tolo.ro: – Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?
Sebastian Ghiţă: – Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”. În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit…
Tolo.ro: – Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!
Sebastian Ghiţă: – Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.
Tolo.ro: – Către DNA au trimis?
Sebastian Ghiţă: – Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.
Tolo.ro: – Avem informații din surse că au trimis și la DNA.
Sebastian Ghiţă: – La Comisie nu avem astfel de informații.
Tolo.ro: – E straniu cît de mulțumit sînteți.
Sebastian Ghiţă: – Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.
Tolo.ro: – Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic?
Sebastian Ghiţă: – Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.
Tolo.ro: – Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?
Sebastian Ghiţă: – Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.
Tolo.ro: – N-a durat cam mult?
Sebastian Ghiţă: – Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.
Tolo.ro: – E un eșec.
Sebastian Ghiţă: – Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!
Citeşte continuarea pe tolo.ro.
Între 2011 şi 2016, SRI a trimis patru informări către ministrul Sănătăţii, preşedinţii Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea şi prefectul judeţului Cluj, care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizati în spitale, inclusiv a celor furnizaţi de Hexi Pharma, a anunţat miercuri comisia de control al SRI într-un comunicat.
SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect.
Sursa:romaniatv