Separatistul Carles Puigdemont a fost investit, duminica noapte, sef al executivului Cataloniei, cu mandatul de a conduce regiunea spre secesiune fata de Spania, pana in 2017 cel tarziu.
“Traiasca Catalonia libera”, a declarat noul lider al guvernului regional, in varsta de 53 de ani, dupa ce a obtinut voturile favorabile a 70 de alesi din 135 in parlamentul catalan la Barcelona, 63 de voturi impotriva si doua abtineri, noteaza Reuters si France Presse.
Mai lipseau doar doua ore pana la expirarea unui termen de care dispuneau parlamentarii pentru a-l desemna pe presedintele executivului catalan.
Dupa alegerile regionale din 27 septembrie, separatistii nu au reusit sa cada de acord asupra identitatii viitorului lider al executivului regional. Cei mai de stanga, zece deputati ai CUP (Candidatura Unitatii Populare) refuzau cu incapatanare investirea lui Artur Mas, in exercitiu, pe care il considerau prea conservator.
Sambata, Artur Mas a acceptat in cele din urma sa plece pentru a nu submina proiectele majore ale taberei sale: sa conduca regiunea spre independenta pana in 2017 cel tarziu, asa cum si-au exprimat dorinta 47,8% dintre catalani in alegerile parlamentare regionale.
Retragerea candidaturii lui Mas a permis formarea unei coalitii de guvernamant, de la conservatori pana la stanga anticapitalista, decisa sa profite de majoritatea sa absoluta in parlamentul regional pentru a proclama in termen de 18 luni independenta Cataloniei.
Partidele din Catalonia au avut termen pana luni pentru a cadea de acord asupra unui nou lider sau noi alegeri regionale ar fi trebuit convocate, aminteste Reuters.
Potrivit “foii de parcurs” pentru 18 luni a separatistilor, autoritatile catalane vor aproba propria constitutie si vor incepe construirea institutiilor necesare pentru un stat independent, cum ar fi armata, banca centrala si sistemul judiciar.
“Vom incepe un proces extrem de important, fara precedent in istoria noastra recenta, de a crea Catalonia pe care o dorim, de a construi colectiv o noua tara”, a declarat Puigdemont in fata parlamentului catalan.
Catalonia va trebui sa negocieze cu statul spaniol, Uniunea Europeana si comunitatea internationala pentru a atinge un astfel de obiectiv, a adaugat el.
Planul lui Puigdemont intampina o opozitie feroce din partea guvernului central al Spaniei condus de Partidul Popular, care a refuzat sa permita un referendum in Catalonia in 2014, argumentand ca ar contraveni constitutiei Spaniei, mai aminteste Reuters.
Sursa: stirileprotv.ro