Fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, unul dintre susținătorii introducerii unui sistem electronic de facturare, afirmă că fără asigurarea capacităților IT, în principal servere, unde Fiscul stă și așa rău, proiectul nu va depăși faza discuțiilor.
“Eu am lăsat un memorandum intern aprobat de ministru cu necesitatea introducerii unui astfel de sistem. Dar degeaba lucrează, că ei nu au servere. Serverele ANAF (aflate acum la CNIF) nu sunt capabile să primească nici măcar informația de la noile case de marcat cu jurnal electronic, pe care firmele au început deja să le instaleze. Mă întreb la ce lucrează, că nu este suficient să vrei, trebuie să și poți. Discuțiile de genul ăsta, fără să ai și un plan de întărire a capacității informatice, mi se par joc de glezne. Ne facem că facem ca să arătăm că nu stăm degeaba, dar de fapt nu facem nimic.
În lipsa unui plan serios de modernizare a infrastructurii informatice a Ministerului Finanțelor, cu un orizont de timp clar, orice discuție pe tema asta este degeaba, dar mă bucur că există discuția. Tot în același memorandum era ideea cu introducerea SAFT-E, un format special de raportare în scop fiscal care să facă posibile controalele de la distanță. În lipsa modernizării CNIF, discuția este degeaba”, a declarat, contactat de ProServerele ANAF (aflate acum la CNIF) nu sunt capabile să primească nici măcar informația de la noile case de marcat cu jurnal electronic declara pentru profit.ro, Gabriel Biriș.
Impactul unui astfel de sistem ar fi transparența, faptul că ANAF ar putea face o serie de verificări foarte rapid și fără să se mai deplaseze la firmele respective. “Impactul introducerii unui astfel de sistem ar fi transparență totală. Pentru că sistemul electronic de facturare ar însemna că facturile ar fi emise dintr-o aplicație a Finanțelor, monitorizată de ANAF. Fiscul știe în timp real și poate face analiză de risc cu privire la circuitul facturilor în economie”, a adăugat avocatul.
De exemplu, dintre statele vecine, Biriș afirmă că Republica Moldova are deja un sistem electronic de facturare apropiat de cel pe care el l-a propus în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. “Ce am propus eu are deja Republica Moldova, de mulți ani. Au fost niște oameni care s-au gândit că vor să intre în UE, iar dacă o fac vor avea niște probleme cu frauda de tip carusel, caz în care trebuie să se pregătească. Oficialii noștri, după 11 ani de UE încă vorbesc. Pentru că cineva trebuie să fure”, a spus Gabriel Biriș pentru profit.ro