COMENTARIU de Adrian Onciu .Starea de alertă va fi prelungită până moare şi ultimul prost

34C9A003 D12C 41B2 ACD6 7D8F47030BAE

”Prudenţa are valoare chiar şi atunci când nu este necesară” ar fi putut spune preşedintele, citându-l pe Goethe. A preferat însă un citat din clasicul Florin Salam.
Lumea s-a săturat de starea de alertă ca omul sărac de mere pădureţe. Mai nou măştile sunt purtate pe sub nas, la gât sau prin buzunare. După ce românii au văzut paranghelia din biroul premierului Orban, ar fi fost de aşteptat ca guvernul să renunţe pe loc la măsurile inepte. S-a dovedit că nici măcar executivul nu credea în ele. Le-a implementat aşa, de dragul profesorului de fake-news Klaus Iohannis.
Premierul a preferat să simuleze o părere de rău, a plătit amenda şi a promis că pe viitor se va lăsa de fumat. Iar membrii cabinetului au continuat să respecte normele de protecţie doar în prezenţa jurnaliştilor. În rest, şi-au băgat picioarele, pe româneşte spus. Ca mai toţi dintre noi după episodul ”fumez şi beau, deci exist”, funcţionarii de la Palatul Victoria şi-au vandalizat măştile şi mănuşile la fel cum au procedat antirasiştii cu statuile stăpânilor de sclavi. E de presupus că inclusiv preşedintele Iohannis şi-a şters pantofii cu masca de unică folosinţă, în intimitatea Palatului Cotroceni, imediat după ce l-a văzut pe Orban cu Kentul în gură.

419DB32B D261 4549 9D7D 66B180BC5E7B
Aberaţia cu termoscanarea continuă la unele dintre supermarketuri. Poţi zbura în acelaşi avion cu 50-100 de oameni, ca într-o conservă de peşte, dar Hello!, stai puţin, ia-o mai uşor cu slujba în biserică. Biserica nu-i avion! Şi nici avionul biserică. Dacă ai dori, prin absurd, să faci o înmormântare sau o nuntă într-un avion, ai conta pe maxim 16 persoane distanţate la minim doi metri. Ţi-ar trebui un ditamai Boeing 747-8 cu patru motoare. Şi nici aşa n-ai putea să furi mireasa, la o adică.

Probabil că cei mai fericiţi sunt liber cugetătorii. Bisericile au fost asimilate restaurantelor. Se pot ţine slujbe exclusiv afară, la ”terasă”, cu Biblii pe post de meniu şi lumânări în loc de halbe.

Dar astea sunt cele mai mici probleme. Să te plângi că porţi mască sau că te scanează vreun ginecolog de la Lidl când sute de mii de români sunt pe marginea prăpastiei ar fi complet deplasat. Cu un picior în groapă, patronii şi angajaţii din turism şi industria HORECA privesc cu disperare cum guvernul Orban le dă lovitura de graţie. Le dă un brânci mortal fără nici cel mai mic regret. Şi asta în timp ce Bulgaria, Grecia şi Turcia, statele preferate de români pentru vacanţele de vară, şi-au deschis restaurantele şi pot primi turişti în condiţii aproape normale.
Da, intuiesc ce vor zice unii. Oricum hotelierii de pe litoralul românesc oferă servicii jalnice faţă de turci, greci ori bulgari, deseori la preţuri de speculă. Însă ar fi nedrept să-i băgăm pe toţi în aceeaşi oală. Şi să spunem că nu ne pasă. Pentru mulţi din industria HORECA afacerea este sinonimă cu rostul lor pe pământ. Este ca şi copilul lor. Au pierdut ani din viaţă ca să pună pe picioare un hotel, un restaurant, o pensiune. Au făcut împrumuturi împovărătoare. Au avut nopţi nedormite, au luat pastile cu pumnul să scape de stres şi de grija zilei de mâine. Grijă inclusiv pentru angajaţi. Mii, zeci de mii de oameni şi familiile lor. Care acum stau la mila guvernului, cu perspectiva de a-şi pierde definitiv locul de muncă.
În timpul ăsta spitalele Covid s-au deschis pentru bolnavii neinfectaţi, dar bătaia de joc continuă cu zâmbetul pe buze. Suferinzi de cancer în stadiu terminal sunt ţinuţi în picioare cu orele şi forţaţi să-şi facă teste RT-PCR pe banii lor. Sistemul de sănătate blocat de pandemie (şi de specialiştii Grupului de Comunicare Strategică) îşi revine mai greu decât un bolnav în moarte clinică. În schimb medicii, asistentele şi ambulanţierii protestează vehement că nu şi-au primit banii promişi de Orban, pe motiv că nu au participat la cazuri de Covid-19 confirmate.
Vin însă şi veşti minunate. Este de-a dreptul fantastic că din 15 iunie se dă liber la Loto 6 din 49, la casele de pariuri şi jocurile de noroc (aka păcănele). Mai mult, prin parcuri vom umbla în grupuri de şase în loc de trei. Slavă Domnului, răsuflu uşurat. În grupuri de trei aveam tot timpul senzaţia că mă urmărea cineva să-mi fure portofelul. Sau să mă întrebe dacă vreau un test rapid, ieftin, la 5 euro.
Ca de fiecare dată când are nevoie de voturi, Klaus Iohannis ameninţă şi jigneşte cu uşurinţa politicianului care şi-a văzut sacii-n căruţă şi-l doare la bască: ”În faţa unei boli, ori eşti precaut, ori eşti prost. Parlamentarii să înţeleagă că nu putem să ne târguim”.
Ce-i drept, are şi cu cine să se războiască la modul ăsta extrem de persiflant. Într-un avânt muncitoresc cu iz electoral, PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează împotriva prelungirii stării de alertă. Doar că social-democraţii s-au mai dat zmei şi cu alte ocazii, ca în final să ridice mâna după dorinţa preşedintelui. Pentru că, nu-i aşa, fiecare deces Covid-19 de după 15 iunie ar apăsa foarte greu pe conşţiinţa deja încărcată a parlamentarilor mai puţin cuprinşi de gravitatea momentului. Ori a celor fără conştiinţă, dar cu dosar de colaborator.

Îmi imaginez cum ar reacţiona Klaus Iohannis dacă un alt şef de stat, dintr-o ligă superioară, i-ar spune de la obraz: ”În faţa unui preşedinte foarte slab, ori eşti precaut, ori te mănâncă porcii”.

  Noua conducere a CSM va fi aleasă astăzi. Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţă

Comentariu de Adrian Onciu pentru mediafax.ro

https://m.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-adrian-onciu-starea-de-alerta-va-fi-prelungita-pana-moare-si-ultimul-prost-19277864

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici