UPDATE 10.20 Primii protestatari au ajuns în faţa Guvernului, unde azi ar trebui să aibă loc şedinţa de urgenţă anunţată ieri de premierul Sorin Grindeanu. Nu a fost anunţată, însă, oficial, ora la care aceasta va avea loc, dar există informaţii că aceasta ar începe la 14.00.
UPDATE 09.50 Pictaţi pe faţă în culorile drapelului naţional, zeci de studenţi din Cluj, care au venit cu trenul în Bucureşti pentru a participa la proteste, au mers la sediul DNA. Însoţiţi de jandarmi, studenţii au scandat “Codruţa, scapă-ne de ei!”, “Dragnea, nu uita!/Tte aşteaptă Laura”, potrivit news.ro.
La această oră, coloana de studenţi clujeni şi cei aproximativ 50 de bucureştenii care i-au aşteptat în Gara de Nord se îndreaptă către Piaţa Victoriei.
UPDATE 09.07 Studenţii care au venit cu trenul de la Cluj şi cei care i-au aşteptat au părăsit Gara de Nord, scandând „Uniţi salvăm toată România“. În această seară se vor strânge în Piaţa Victorei, pentru ceea ce se anunţă a fi cel mai mare protest faţă de Ordonanţa 13.
UPDATE 08.50 După o întârzire de aproximativ 40 de minute, trenul care aduce în jur de 50 de studenţi de la Cluj, pentru a participa la protestele din Piaţa Victoriei, a ajuns pe peron: „Să se umple Gara, veniţi din toată ţara“, scandează zecile de oameni care au venit să întâmpine tinerii.
O atmosferă de veselie generală şi de sărbătoare în Gara de Nord, unde studenţii clujeni au scandat:
“Bucureşti, nu uita: Clujul e de partea ta“, „Clujul apare/ Dragnea dispare“ şi „Bucureşti, mulţumim, am venit să ne unim“
„O primire extrem de emoţionantă, nu mă aşteptam. Am venit cu gânduri de speranţă şi de schimbare“, a declarat o studentă.
UPDATE 08.40 Numărul celor care au venit să-i aştepte pe studenţii clujeni care vin cu trenul la Gara de Nord a crescut la aproximativ 50. Oamenii au venit cu pancarte şi multă mâncare. „Stăteam pe Facebook când am văzut iniţiativa. E important să fim uniţi, doar aşa putem să schimbăm lucrurile“, a declarat unul dintre tinerii de pe peron.
UPDATE 08.00 Numărul celor care au venit să-i întâmpine pe protestatarii clujeni creşte de la un minut la altul. Sunt aproximativ 25 de tineri în Gara de Nord care-i aşteaptă cu sandvişuri şi cafea pe cei care urmează să sosească.
FOTO Mircea Barbu/Adevărul
În trenul de Cluj se află aproximativ 50 de protestatari. Ei au postat şi un răspuns pentru bucureştenii care s-au mobilizat pentru a-i întâmpina în Gara de Nord
Ion Posescu (foto jos), în vârstă de 63 de ani, a venit în Gara de Nord cu două plase de sandvişuri după ce a primit un telefon de la băiatul lui care trăieşte în America. „Mi-a sugerat să vin să le aduc mâncare băieţilor de la Cluj. Am adus sandvişuri şi covrigi“.
Organizatoarea acestei întâlniri, Diana Voicu (foto jos), a explicat pentru Adevărul cum i-a venit ideea: „Toate serile astea când am ieşit, maică-mea mă tot suna. Mi-a spus de protestele din Cluj şi de faptul că sunt conduşi studenţii la gară, ca să vină la Bucureşti. Entuziasmul ei m-a molipsit şi am zis că trebuie să-i primim pe clujeni. Am postat imediat un event. Suntem aici de aproape o oră, dar mulţi oameni au răspuns acestei idei. E multă mâncare, apă, cafele şi multă voioşie. Suntem surprinşi“
UPDATE 7.30 Elena Ursu şi Alexandru Baltoş (foto) sunt printre primii care au sosit să-i întâmpine pe clujenii care protesteză. Trenul are 35 de minute întârziere.
Conform anunţurilor făcute pe pagina de Facebook a evenimentului, dumincă, la ora 20.00, atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe va fi intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu „fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă“.
Sâmbătă, în Bucureşti au fost prezenţi, în Piaţa Victoriei, 170.000 de oameni, în timp ce în ţară au ieşit în stradă 300.000. Astăzi sunt aşteptaţi protestatari din toată ţara. Unii dintre ei au anunţat că vor veni la Bucureşti cu maşinile. Un grup numeros de studenţi din Cluj a plecat de sâmbătă seara cu trenul spre Capitală, aceştia fiind aşteptaţi să sosească în Gara de Nord după ora 7.
Mai multe instituţii, dar şi persoane fizice din Bucureşti vin în sprijinul manifestanţilor, oferind cazare celor care ajung în Capitală din alte judeţe ale ţării. Astfel, la Club Diamond Kids părinţii îşi pot lăsa copiii şi în weekend şi se oferă cazare pentru părinţii veniţi cu copii din alte judeţe. Grădiniţa Tom Sawyer primeşte copiii de peste doi ani, chiar şi peste noapte, rugând, însă, părinţii să aducă haine de schimb şi gustări.
Mai oferă cazare pentru cei veniţi din alte oraşe: Bucur’s Shelter Hostel, Hostel Little Bucharest, Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest şi Vişini Hub, dar şi zeci de bucureşteni.
Pe Facebook a fost creat un grup pentru persoanele din alte judeţe ale ţării care participă la protestele anunţate în aceste zile în Capitală. Pe pagina grupului „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului” pot fi găsite anunţuri cu privire la ofertele de cazare sau chiar şi transport. ”Găzduim, în limita a 4 locuri, pe oricine este din provincie şi intenţionează să participe la protestele din zilele acestea, însă nu are unde sta”, ”Casa mea, apartament 3 camere, e şi a voastră (pentru provincie)” şi ”Ofer cazare pentru trei persoane, în Bucureşti, pe perioadă nedeterminată, mai exact pâna îi dăm jos”, sunt o parte dintre anunţuri.
În ceea ce priveşte alimentele şi băuturile calde, la Jerry’s Pizza, restaurantul de pe bulevardul Magheru, cu parola „altă întrebare” este oferită o felie de pizza, în limita stocului disponibil. Re:Modelieri, din zona Pieţei Victoriei, oferă ceai cald manifestanţilor după ora 18.00, iar Share Cafe împarte toată ziua, sâmbătă şi duminică, ceai cald protestatarilor din faţa Guvernului. La Atelieri Pinion, cine vine cu o poză cu el de la protest, primeşte o cafea din partea casei, iar la Green Hours se oferă ceai gratuit pentru manifestanţi. La Pain Plaisir, de pe strada Barbu Delavrancea, manifestanţii primesc o porţie de biscuiţi gratis.