SUA își intensifică eforturile de asistență pentru securizarea graniței Turciei cu Siria, urmând ca, pentru prima oară, să furnizeze Ankarei tehnologii specializate, transmite joi Reuters, citând responsabili americani de rang înalt.
Washingtonul și Ankara discută de mai multe luni despre modalitățile de ‘sigilare’ a ultimei porțiuni de 98 km a frontierei dintre Turcia și teritoriul controlat de Statul Islamic în nordul Siriei, o zonă folosită de militanții jihadiști ca rută de contrabandă și tranzit al combatanților străini.
Eforturile de securizare a acestei frontiere au devenit cu atât mai urgente după ce s-a aflat că unii dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie de la Paris au traversat granița siriano-turcă pentru a se deplasa dinspre teritoriul controla de jihadiști spre Europa, spun oficiali.
De altfel, vicepreședintele american Joe Biden sosește joi în Turcia pentru discuții cu președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul Ahmet Davutoglu despre lupta împotriva Statului Islamic.
Vizita lui Biden se înscrie într-o serie de deplasări ale unor responsabili americani de rang înalt în Turcia, stat aliat în cadrul NATO. Secretarul pentru securitate internă, Jeh Johnson, va conduce în februarie o delegație a mai multor agenții americane, ce va oferi guvernului de la Ankara o gamă de tehnologii speciale de control al frontierelor, au declarat oficiali americani pentru Reuters.
Printre echipamentele care vor fi oferite Turciei se află, cel mai probabil, aerostate de supraveghere și tehnologie anti-tunel. De asemenea, SUA se pregătesc să pună la dispoziție metode de detecție a materialelor folosite la dispozitivele explozive improvizate.
‘Ne place ce vedem în privința acțiunilor lor și dorim să colaborăm pentru a strânge și mai mult șurubul’, a declarat un oficial din administrația SUA despre autoritățile turce.
Măsurile Ankarei de securizare a frontierei includ desfășurarea a 25.000 de militari suplimentari și instalarea de garduri și bariere de beton.
Cu toate acestea, secretarul american al apărării Ash Carter a declarat luna trecută, în Congresul de la Washington, că ‘Turcia trebuie să facă mai mult pentru a-și controla granița de multe ori poroasă’ cu Siria.
În cursul unei vizite a șefului statului major interarme, generalul Joseph Dunford, acum două săptămâni, partea turcă a propus SUA să antreneze un grup de arabi sunniți pentru a ajuta la securizarea zonei din partea siriană a frontierei.
Potrivit oficialilor, SUA doresc să afle mai multe despre luptătorii propuși înainte de a accepta sprijinirea lor.
După cum notează Reuters, discuțiile americano-turce au fost complicate de prioritățile concurente ale celor două părți. În timp ce Turcia se concentrează pe combaterea separatiștilor kurzi, SUA au obiectivul declarat de a-i anihila pe militanții SI care controlează zone din Siria și din Irak.
Sursa: www.agerpres.ro