Te-a mușcat un câine. Ce ai de făcut?

caine care musca

Medicul arădean Otilia Ţigănaş a postat pe blogul personal un material în care explciă ce trebuie făcut când sunteţi muşcaţi de un câine:

Dacă e sâmbătă și te mușcă un câine. De exemplu al vecinului. Ce faci?

1.Nu apelezi la medicul tău de familie, (îl suni degeaba!!) fiindcă sâmbătă el e LIBER de contract. Ai structuri plătite să te aștepte: gărzile! Adică? Adică spitalele cu linii de gardă, sau garda medicilor de familie, acolo unde ea există. Se cheamă „Centre de Permanență” cu medici de familie, iar dacă nu știi nimic despre ele, citește aici:

http://www.otiliatiganas.ro/centrele-de-permanenta-ce-stim-despre-ele/

2.Ce presupune o mușcătură de câine?

– O plagă, o rană, un țesut zdremțuit care trebuie dezinfectat și pansat. Unde? La urgențe, sau CP-uri – Centrele de Permanență despre care am vorbit mai sus.

– Ca orice ORICE altă plagă/rană dezinfectată și pansată și aceasta trebuie ajutată cu vaccin antitetanic, adică vaccinul care previne o boală cumplită, deseori mortală, numită tetanos. Nu contează dacă rana e de la câine, cui, ciob de sticlă, sârmă ruginită sau topor, riscul să faci un tetanos este același. Deci nevoia de a vaccina antiteanic e aceeași.

– Dar mușcătura de animal, (în cazul nostru cîine) care, cum ziceam, nu-i nici cui/nici ciob de sticlă/nici topor, mai aduce un risc suplimentar. Riscul altei boli fatale – TURBAREA. Sau RABIA. Așadar, în afară de vaccinul antitetanic se cere și cel antirabic. Bun. Acuma. Acum intrăm în rahatul românesc. Fiindcă vaccinul antitetanic poate există la prima urgență la care apelezi, dar poate NU. E „surpraiz”. Nu știi dinainte. Dacă nu, îl poți lua din farmacie. Unele farmacii îl au, altele NU. Tot surpraiz. Dacă, cumva, vreo farmacie chiar îl are, el costă pe la 60-70 de lei, chiar 80, fiindcă e importat. Ce pot să-ți spun garantat, e că sigur SIGUR!! Centrele de Permanență cu medici de familei NU îl primesc gratis pentru voi! TU va trebui să-l identifici, să-l găsești, să-l plătești, apoi să revii în gardă cu el “în dinți” și, eventual, ți se injectează gratis. Depinde pe cine prinzi.

  Ziua internațională pentru alfabetizare

Continuăm. Mă urmărești, da?

Să admitem că te vezi dezinfectat, pansat și vaccinat pentru tetanos.  Oricare medic român normal la cap te va îndruma spre un spital de boli infecțioase pentru vaccinul ANTIRABIC, adică cel care previne TURBAREA. O ALTĂ boală decât tetanosul.

Acolo, la infecțioase, vei afla că trebuie să te întorci acasă și să cauți veterinarul care a vaccinat antirabic câinele vecinului. Îl vei găsi/sau nu. Dacă da, vei cere o adevrință de vaccinare a câinelui și el, veterinerul, ar trebui să urmăerască câteva zilele câinele agresor – dacă se comportă ca un individ normal. Mai exact, dacă dă/sau NU semne de turbare. El, câinele. Dacă dă semne, revii la infecțioase și vei fi vaccinat. Dacă nu, nu. DAR! Dar nici asta nu-i chiar sigur, fiindcă poți prinde un infecționist simpatic, în formă bună, care te vaccinează oricum, fără toate astea. Sau un altul, la fel de simpatic, care ar vrea să te „serveasc” dar… ghinion… azi nu are vaccin.

Parcursul unui român mușcat de câine, este EXACT acesta!

Va depinde de `șpenecunoscute, de`șpe chestiuni subiectivo-românești cu corazon/ciubuc/sentimente punct ro, ba mai mult, totul diferă de la județ la județ. Mai multe poţi citi www.otiliatiganas.ro

FOTO: www.repliktv.ro/wp-content

Categorie: arad
Tags: arad, caine, muscatura, otilia tiganas, stiri, vaccine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici