Timisoara ar putea intra in blocaj financiar din cauza luptelor politice. Modul în care a fost aprobat bugetul Timișoarei din acest an, la limită, cu ajutorul surprinzător al viceprimarului PSD, Traian Stoia, a cauzat și va continua să cauzeze multe discuții. În ultimele zile se vorbește tot mai mult despre faptul că PSD ar putea ataca în instanță modul de aprobare a bugetului Timișoarei, ceea ce ar duce, implicit, la anularea hotărârii. Primarul Nicolae Robu susține că ar fi criminal dacă social-democrații ar face acest lucru și ar avea și câștig de cauză.
Bugetul Timișoarei pe anul 2016 a fost aprobat la limită, cu 14 voturi „pentru”, votul decisiv fiind dat, în mod surprinzător, de viceprimarul PSD, Traian Stoia, în condițiile în care grupul social-democrat din Consiliul Local Timișoara luase decizia să nu voteze acest buget.
Nemulțumirile celor de la PSD au pornit de la faptul că proiectul de buget a fost prezentat doar cu câteva zile înainte de votare, ceea ce a lăsat foarte puțin timp acestora să îl studieze și să prezinte amendamente. De asemenea, consilierii PSD au mai acuzat actuala administrație locală că, dacă acest buget va fi pus în aplicare, Timișoara va intra în incapacitate de plată.
De altfel, scandalul legat de buget nu s-a încheiat după votare, președintele PSD Timișoara, Sebastian Răducanu, și liderul grupului PSD din Consiliul Local Timișoara, Alfred Simonis, au demisionat din funcțiile ocupate, acuzându-l pe Stoia de încălcare gravă a disciplinei de partid.
Iată, însă, că lucrurile nu s-au liniștit. În ultimele zile se vorbește despre faptul că social-democrații ar putea ataca în instanță modul în care a fost aprobat acest buget. Cel mai probabil, PSD va contesta încălcarea prevederilor privind transparența administrației publice locale și, dacă vor avea succes, bugetul Timișoarei ar fi blocat. Robu susține că, dacă acest lucru se va întâmpla, prin absurd, toate proiectele pe care le are nu vor putea fi puse în aplicare.
„Sunt convins că acea contestație va fi respinsă, pentru că nu e întemeiată. S-a făcut dezbatere publică, s-a creat posibilitatea de a se aduce îmbunătățiri, s-a votat absolut corect, democratic, respectându-se legea consiliului local, nu sunt motive să se dea curs unei asemenea contestații. Desigur că, dacă prin absurd s-ar produce o anulare a hotărârii care a aprobat bugetul, Timișoara ar avea foarte mult de suferit. Noi suntem acum pe cale să ne finalizăm licitațiile, spre exemplu, de lărgire a pasajelor Jiul și Popa Șapcă și, de îndată ce se finalizează, asta este o chestiune de foarte puține săptămâni. Vrem să dăm drumul lucrărilor. Or, dacă nu avem bugetul aprobat, nu putem să facem lucrul acesta”, a explicat Robu.
Mai mult, primarul a precizat că, dacă bugetul va fi blocat, și plățile pentru proiectele deja începute vor fi blocate. În opinia lui, un asemenea boicot ar fi criminal pentru Timișoara.
„De asemenea, sunt încă plăți de făcut pentru o mulțime de proiecte care sunt în continuare. Noi nu am putea să facem plăți pentru a susține continuarea acelor proiecte, unele sunt chiar cu fonduri europene. Nefinanțarea lor ne-ar pune în pericolul să nu îndeplinim indicatorii și să pierdem din fondurile europene pe care le-am absorbit. Or, Timișoara, la ora actuală, este pe locul I pe țară în ceea ce privește implementarea de proiecte europene, cu 35 de proiecte din 35 implementate, adică rată de succes sută la sută și cu 95,34% rată de absorbție. Or, să vii să boicotezi o administrație care a reușit o asemenea performanță înseamnă crimă”, a mai spus edilul.
Întrebat pe ce se bazează consilierii PSD când spun că Timișoara ar putea intra în incapacitate de plată cu acest buget, Robu a răspuns: „Pe prostia ce îi caracterizează. Pe altceva nu se pot baza. Pe ce să se bazeze? Nu au absolut nicio bază, este o aberație tot ce spun, absolut o aberație. Păi noi urmează să încasăm probabil vreo 70 de milioane numai din rambursări. Păi acești bani vor veni și se vor rostogoli pentru semestrul doi al anului, în vară vom face rectificări și vom asigura buget, atât cât este necesar, pentru, de exemplu, transportul în comun. RATT, între timp, se va transforma din regie într-o societate comercială, vom vedea în ce termeni va funcționa ca societate comercială, vom vedea cât va trebui să fie subvenția și, evident, ne vom îngriji să subvenționăm transportul în comun. Subvenția merge la cetățean. Era un nonsens să blocăm banii de acum la niște estimări cu supradimensionare și să nu facem lucruri care trebuie făcute acum.”
sursa: tion.ro