Tinerii chiulangi riscă să își lase familiile fără bani, din cauza proastei conduite. Elevii care absentează la greu de la școală sunt pedepsiți, numai că pedeapsa afectează întreaga familie. Printr-o măsură pusă în practică în baa legislației, părinții copiilor cu absențe la școală vor pierde alocația de susținere a familiei. La nivelul județului nostru, de la aplicarea legii, sute de familii au rămas fără această prestație socială, din cauza proastei purtări a tinerilor.
Absenţele școlare ale tinerilor arădeni sunt de ordinul sutelor de mii. Cu toate acestea, mulți scapă nepuși la punct, datorită indulgenței cadrelor didactice, precum și administrațiilor locale. Potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, (AJPIS) Arad, evidența tinerilor cu absențe este mai întâi atribuția profesorilor. Mai apoi, Inspectoratul Şcolar Judeţean centralizează situaţia cu numărul absenţelor şcolare, după ce unităţile de învăţământ trimit datele. Anunțate apoi sunt și primăriile.
Abia după asta, lista ajunge la AJPIS, unde vor fi puse în practică măsurile de suspendare a prestației sociale.
Dacă profesorii sunt toleranți, elevii și implicit familiile acestora vor scăpa de tăierea veniturilor.
Conform conducerii AJPIS, în această perioadă, peste 100 de familii au rămas fie cu mai puţini bani de la stat, fie fără alocaţie, din cauza purtării elevilor.
Măsurile se aplică diferențiat, în funcție de nuărul absențelor nemotivate.
Pentru un număr de peste zece absenţe nemotivate, familia rămâne cu mai puţin de 20 la sută din alocaţia de susţinere de la stat, în timp ce, dacă elevul absentează neîntemeiat până la 20 de dăţi, alocaţia este tăiată la jumătate. Alocaţia este suspendată dacă numărul absenţelor este mai mare de 20.
În cazul diminuării indemnizaţiei de susţinere a familiei, în cuantum de 20 – 50 la sută, reducerea se face pe o perioadă de trei luni. Suspendarea indemnizaţiei de susţinere a familiei, pentru un număr mai mare de 20 de absenţe se face pe o perioadă de şase luni. În cazul în care, mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte, în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei.
Măsurile au început să fie puse în practică din 2011, cu scopul scăderii absenteismului școlar şi responsabilizării familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri