Un top al celor mai bune oraşe în ceea ce priveşte costul vieţii, siguranţa, curăţenia, liniştea şi transportul plasează Braşovul pe primul loc şi Alexandria pe ultimul.
Un studiu realizat de storia.ro pe baza opiniilor locuitorilor marilor oraşe privind costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la institutiile educaţionale, plasează pe primele cinci locuri municipiul Braşov, urmat de Oradea, Cluj Napoca, Sibu şi Piteşti.
În topul general al celor mai dezavantajate oraşe, aşa cum sunt percepute de cetăţeni, se numără Alexandria, Focşani, Brăila, Călăraşi şi Reşiţa. Locuitorii din Alexandria par nemulţumiţi pe toate planurile. Astfel, din punct de vedere al costului general al vieţii, locuitorii din Alexandria consideră că oraşul este foarte scump, atât în ceea ce priveşte utilităţile chiriile, preţurile cu amănuntul, costurile pentru recreere, transport etc, în timp ce locuitorii din Braşov sunt mulţumiţi de aceste cheltuieli, considerându-le suportabile.
Topul celor mai avantajoase oraşe din punct de vedere al costului vieţii este urmat de Oradea. Cluj, Sibiu şi Piteşti, în timp ce Alexandriei îi urmează Focşani, Brăila, Călăraşi şi Reşiţa. Braşovenii cred că au cel mai sigur, mai curat şi mai liniştit oraş Potrivit raportului, locuitorii cei mai mulţumiţi din punct de vedere al siguranţei este Braşov, urmat de Oradea, Cluj, Sibiu şi Sf. Gheorghe, la polul opus situându-se Alexandria, Satu Mare, Bacău, Suceava şi Focşani. Şi în ceea ce priveşte curăţenia statistica este asemănătoare segmentului de siguranţă: pe primele locuri se numără Braşov, Oradea, Sf. Gheorghe, Cluj şi Miercurea Ciuc, cele mai murdare oraşe fiind Reşiţa, Călăraşi, Brăila, Satu Mare şi Alexandria. Alexandria nu stă bine nici la capitolul linişte, obţinând cel mai mic punctaj. Pe locul doi la capitolul celor mai zgomotoase localităţi se află Suceava, urmat de Buzău, Călăraşi şi Bacău.
Clasamentul celor mai liniştite localităţi este completat, faţă de topurile anterioare, de oraşul Slobozia, care se află pe locul 5, după Braşov, Sibiu, Miercurea Ciuc şi Cluj. În ceea ce priveşte transportul, pe primul loc în top se află Oradea, Braşov, Cluj, Sibiu şi Timişoara, pe ultimele cinci locuri situându-se Alexandria, Drobeta Turnu Seerin, Călăraşi, Reşiţa şi Miercurea Ciuc. Cele mai avantajoase oraşe din România. Cele mai avantajoase oraşe din România sunt Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timişoara, Târgu Mureş. Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase oraşe din ţară sunt Alexandria, Focşani, Brăila, urmate de Călăraşi, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galaţi şi Buzău.
Capitala, pe locul 17 în top
Capitala se află pe poziţia 17 în topul celor mai avantajoase oraşe din România. Potrivit opiniei bucureştenilor, cele mai avantajoase cartiere sunt Nicolae Grigorescu, Titan, Vatra Luminoasă, Aviaţiei, Tineretului, Pajura, Domenii, Sălăjan, Floreasca şi Ozana. La polul opus se află Prelungirea Ghencea, Antiaeriană şi Ferentari. Topul celor mai dezavantajoase cartiere din Capitală continuă cu 16 Februarie, Baicului, Fundeni, Gorjului, 13 Septembrie şi Agronomie.
Cele mai avantajoase cartiere ale Capitalei Capitala se află pe poziţia 17 în topul celor mai avantajoase oraşe din România. În ceea ce priveşte clasamentul cartierelor bucureştene, pe primele poziţii se află Nicolae Grigorescu, Titan şi Vatra Luminoasă. În acelaşi timp, cele trei sunt prezente şi în topul naţional al celor mai avantajoase zece cartiere. Topul celor mai avantajoase zece cartiere din Bucureşti este completat de Aviaţiei, Tineretului, Pajura, Domenii, Sălăjan, Floreasca şi Ozana. La polul opus se află Prelungirea Ghencea, Antiaeriană şi Ferentari.
Topul celor mai dezavantajoase cartiere din Capitală continuă cu 16 Februarie, Baicului, Fundeni, Gorjului, 13 Septembrie şi Agronomie. Cele mai avantajoase şi dezavantajoase cartiere din România La nivel naţional, cele mai avantajoase cartiere sunt Răcădău din Braşov, Cornişa din Târgu Mureş şi Grigorescu din Cluj-Napoca. Printre primele zece s-au mai numărat Gheorgheni din Cluj-Napoca, Sub Arini din Sibiu, Nicolae Grigorescu din Bucureşti, Valea Aurie din Sibiu, Titan din Bucureşti, Centrul Civic din Braşov şi Vatra Luminoasă din Bucureşti.
Cele mai dezavantajoase cartiere, pe de altă parte, sunt Lacu Dulce din Brăila, Bereasca din Ploieşti, Brâncoveanu din Alexandria, Bariera Vâlcii din Craiova, Transilvaniei din Buzău şi Artego din Târgu Jiu. Următoarele locuri sunt ocupate de Trei Insule din Arad, Priseaca din Târgovişte, Industriala din Vaslui şi Dallas din Giurgiu.
Criteriile studiului
În 2016-2017, Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX, a desfăşurat un studiu complex despre oraşele şi cartierele din România. Raportul cercetării se bazează pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la institutiile educaţionale.
Studiul amplu realizat de Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research a reunit 258 948 de români, care au răspuns chestionarului propus de Storia.ro. Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc (având în vedere cele zece criterii) de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final. Cercetarea completă se află pe blogul platformei de imobiliare: blog.storia.ro/orase-cartiere.
Citeste mai mult: adevarul.ro