Tragedia Colectiv. Fără vinovați după noua lege a grațierii

colectiv 29678900

Legea graţierii la care se gândeşte ministrul Justiţiei ar putea avea efect şi asupra celor care vor fi condamnaţi pentru tragedia cu 64 de morţi şi aproape 200 de răniţi din clubul Colectiv. Avertismentul vine de la procurorii Parchetului General, care conduc ancheta. Tot ei completează: procesul în care urmează să fie judecat fostul primar Cristian Popescu Piedone pentru abuz în serviciu s-ar putea opri înainte să înceapă scrie money.ro

Procurorii de la Parchetul General explică faptul că uciderea din culpă și vătămarea corporală din culpă, acuzații care îi vizează pe patronii clubului Colectiv dar și pe patronii firmei de pirotehnice, nu sunt exceptate de la grațierea pedepselor mai mici de 5 ani.

Nu se pune problema grațierii pentru jumătate din pedeapsă în acest caz pentru că vorbim de persoane care au vârsta mai mică de 60 de ani.

Pedeapsa maximă pentru acuzațiile ce-i vizează este 10 ani, însă această limită este redusă cu o treime în cazul în care faptele sunt recunoscute, iar judecătorul nu este obligat să pronunțe o pedeapsă maximă prevazută de lege în dosar, ci evaluează în funcție de persoană și probe aceasta pedeaspă.

Așadar se poate aplica, potrivit acestor explicații, această grațiere pentru pedepse mai mici de cinci ani, în funcție de decizia instanței.

Procesul este abia la început, urmează să fie stabilit primul termen de judecată, la un an și 3 luni după tragedia din Colectiv.

În cazul fostului primar Piedone și al unor pompieri anchetați pentru tragedie sunt acuzații de abuz în serviciu. Pentru această infracțiune s-ar impune un prejudiciu minim de la care pot fi anchetate și judecate aceste infracțiuni, 200 de mii de lei. Niciunul dintre aceste dosare nu atinge nici jumătate din această sumă.

  Poliția cumpără software pentru deblocare parole și recuperare informații, inclusiv cele șterse, din orice terminal mobil

Prejudiciul în acest caz este de 60 de mii de lei, iar restul sumelor reprezintă daune civile cerute de victime și rudele celor decedați în tragedie, asta însemană ca apărarea ar putea să invoce în fața judecătorilor că nu mai există fapte care să se judece dupa noua definiție.

64 de oameni au murit în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015, iar aproape 200 au fost răniți.

Categorie: mandri.ro
Tags: colectiv, importante, Legea gratierii, morti, prejudiciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici