Trei persoane au fost reținute în legătură cu dosarul privind morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon. Doi medici sunt acuzați de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă este acuzată de mărturie mincinoasă. Procurorii au dovezi clare referitoare la decesul unui bărbat de 54 de ani.

spital pantelimon.tyknsqv9o3 1000x600 1

Miercuri, trei persoane au fost reținute în cadrul dosarului privind morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon. Doi medici sunt acuzați de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă este acuzată de mărturie mincinoasă. Procurorii au dovezi clare legate de decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii cercetați penal i-au redus intenționat doza de noradrenalină.

„La data de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au inițiat acțiunea penală împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., medici specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Pantelimon» București”, a anunțat miercuri Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit procurorilor, prima inculpată este cercetată pentru tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de vulnerabilitatea evidentă a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de vulnerabilitatea evidentă a victimei și fiind o persoană care a comis anterior o tentativă de omor). A doua inculpată este cercetată pentru omor calificat (cu premeditare și profitând de vulnerabilitatea evidentă a victimei).

„Pentru a provoca decesul unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar despre care inculpatele considerau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și implementat un plan care implica reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (o substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale). Aceasta a avut ca rezultat scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, explică procurorii.

„Procurorii relatează că, la data de 26.03.2024, ora 16:45, inculpata M.M.A., cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (un pacient de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, cu tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), a încercat să suprime viața acestuia prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la 15 ml/h la 1 ml/h (valoarea minimă menținută o perioadă considerabilă de timp). Totuși, decesul victimei nu s-a produs datorită intervenției unei asistente medicale, care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.”

„Pe 04.04.2024, la ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vulnerabilitate evidentă a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare extrem de gravă, cu tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), au acționat cu scopul de a-i lua viața. Ele au redus brusc doza de noradrenalină administrată prin injectomat de la 20 ml/h la 1 ml/h, ceea ce a dus, în 58 de minute, la stopul cardio-respirator și, în final, la decesul pacientului, constatat la ora 15:00”, precizează procurorii.

„Pe 07.08.2024, procurorii au dispus continuarea urmăririi penale împotriva suspectei C.M., asistentă la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București, pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă în formă continuată. Se reține că, în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, în calitate de martor în cazul de omor investigat, aceasta a făcut declarații false și nu a dezvăluit toate informațiile esențiale pentru dosar”, au declarat procurorii.

Cele trei persoane implicate au fost reținute pentru 24 de ore.

„În continuare, urmează ca judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București să fie sesizat cu propunerea de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. Ancheta este în desfășurare, coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri”, au adăugat procurorii.

  Actriţa Anca Pandrea, internată în stare gravă în spital

Miercuri, procurorii și polițiștii au efectuat percheziții la locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București. Ancheta a fost deschisă după ce 17 pacienți internați la terapie intensivă au decedat în doar patru zile și un angajat al spitalului a reclamat administrarea de doze reduse de noradrenalină. Patru cadre medicale au fost audiate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia conducerii Spitalului „Sf. Pantelimon” din cauza „deficiențelor grave în funcționarea unității și pierderii încrederii publice”.

Procurorul responsabil de dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon a declarat

„Ancheta este extrem de complexă, în parte din cauza mișcărilor nedocumentate ale injectomatelor. Există dovezi că a fost elaborat un plan pentru a provoca decesul unor pacienți, însă nu avem încă informații clare privind criteriile pe care s-au bazat inculpații în selectarea acestora.”

„Este vorba despre implementarea unui plan destinat provocării decesului unor pacienți, deși nu avem detalii clare despre criteriile utilizate. Se pare că medicii decideau că un pacient nu mai are șanse și că nu se mai justifică continuarea terapiei, astfel că reduceau brusc doza de noradrenalină”, a explicat procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Inițial, s-a raportat că 20 de pacienți au decedat în condiții similare, dar datele oficiale au confirmat că, în perioada menționată în reclamație, 17 pacienți au decedat la Spitalul Sfântul Pantelimon. Cu toate acestea, acuzațiile formulate de procurori se referă, în prezent, doar la un singur pacient.

„Standardul probatoriu într-o acuzație penală este extrem de ridicat; nu putem trata astfel de acuzații cu ușurință. Până acum, ne referim la un singur pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este complicată deoarece injectomatele care administrau noradrenalina nu erau dedicate unui pacient specific. Aceste aparate erau mutate între saloane și pacienți în funcție de necesități, iar mișcările lor nu erau întotdeauna documentate. Am reușit să analizăm înregistrările salvate de aceste aparate și, pe baza acelei fotografii care a fost difuzată în presă, am identificat un aparat specific și un pacient anume”, a explicat anchetatorul Alexandru Anghel.

Anghel a subliniat că investigațiile privind decesele altor pacienți continuă. „Încă suntem în faza de investigare și nu putem face afirmații cu certitudine în acest moment”, a declarat procurorul.

În ceea ce privește asistenta reținută, aceasta este acuzată de mărturie mincinoasă în formă continuată. „A fost audiată de trei ori și, de fiecare dată, a oferit declarații care nu corespund realității sau nu a dezvăluit toate informațiile pe care le deține. Avem motive să credem că știe detalii care ar putea contribui la clarificarea situației, dar nu le-a prezentat”, a adăugat Anghel.

Categorie: mandri.ro
Tags: ancheta, medici, procurori, retineri, spital, Spitalul Pantelimon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici