Tudose cere Rompetrol sa isi plateasca datoria istorica si sa astepte rezultatul anchetei DIICOT inainte de prelungirea memorandumului prin care aceasta este stearsa

rompetrol 1

Premierul Tudose a conditionat prelungirea unui controversat memorandum semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol de indeplinirea a doua conditii, potrivit unui comunicat de presa. Astfel, Tudose a cerut Rompetrol sa  isi plateasca datoria istorica si sa astepte solutionarea anchetei DIICOT, conform sursei citate. DIICOT a pus sechestru in 2016 pe bunurile Rompetrol fiind  vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, in baza unei datorii istorice de circa 600 milioane dolari. Pe de alta parte, sefii Rompetrol transmisesera azi intr-o conferinta de presa mesajul ca Guvernul ar “accelera” prelungirea memorandumului. Memorandumul controversat ierta Rompetrol de o datorie istorica estimata de statul roman la 600 de milioane de dolari, in schimbul crearii unui fond de investitii cu active de un miliard de dolari si rascumpararii a 26,69% din actiunile pe care statul roman le detine pentru 200 de milioane de dolari. Insa niciuna dintre aceste conditii nu era clar stabilita.

Intr-un comunicat remis vineri, Ministerul Energiei anunta ca, joi, 9 noiembrie, prim-ministrul Mihai Tudose a avut la Palatul Victoria o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz (KMG), proprietarii grupului Rompetrol, si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International.

Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, s-a discutat despre viitorul memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG.

“In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Economiei.

  Spor pierdut de 8.000 de polițiști. Carmen Dan spune ce soluții s-au găsit

De asemenea, se arata in comunicat, premierul Mihai Tudose a “subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013”.

Ministerul Economiei aminteste ca in urma cu 4 ani (pe 15 februarie 2013), a fost incheiat un Memorandum de Intelegere intre statul roman si fostul The Rompetrol Group N.V. (in prezent KMG International N.V.), care prevedea in principal:
– infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii kazah-roman in sectorul energetic
– lansarea la privatizare de catre statul roman a pachetului de actiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanta scrie hotnews.ro

Modul in care statul roman a renuntat la datoria pe care o avea Rompetrol a intrat in atentia DIICOT. Astfel, in luna mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind  vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. DIICOT a anuntat ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea ordonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici