Bancherul italian care a contribuit din umbră la creşterea spectaculoasă a Băncii Transilvania a murit.
Bancherul Roberto Marzanati, personaj-cheie în ascensiunea Băncii Transilvania, a decedat la finalul lunii mai 2016, scrie Ziarul Financiar.
Cu o experienţă de trei decenii, Roberto Marzanati afost trimis în 2001 de BERD – unul dintre cei mai mari creditori ai României – să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Transilvania, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă.
Atunci Banca Transilvania, care nici nu era în top 10, fusese evaluată la 41 mil. dolari. Înfiinţată în 1994 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, banca încerca să iasă în lume şi avea nevoie de un partener, dar şi de bani proaspeţi.
Marzanati intrase în boardul băncii ca vice-preşedinte, iar în 2002, pentru un an, chiar a fost preşedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evoluţia unei bănci regionale.
Împreună cu Horia Ciorcilă, unul dintre fondatori şi apoi preşedintele băncii până acum, au schimbat strategia băncii şi-au adus la conducerea executivă pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucureşti să conducă operaţiunile din România ale băncii olandeze ABN Amro.
Vorbitor a patru limbi străine (italiană, engleză, germană şi franceză), el locuia lângă Belfast, în Irlanda. A locuit ca expat în şase ţări. Deşi confruntat cu o boală grea, Marzanati a fost până în ultimul moment în legătură cu banca, mai ales că pe masă au venit multe idei de creştere şi de noi achiziţii.
Sursa:realitatea