Un medic arădean ne vorbește despre afecţiunile cardiace, care spun el, sunt printre pricipalele cauze de deces din România.
Acesta spune că înainte de toate, trebuie să cunoaştem câteva semnale pe care organismual le transmite atunci când se produce infarctul. “Semnalele pot fi de mai multe feluri şi depind de la caz la caz. Sunt persoane care nu au simptome şi duc pe picioare infarctul, fără a şti că au avut de suferit. Cele mai frecvente sunt durerile în zona pieptului, dar şi cele ale braţului stâng. De asemenea, amorţirea mâinilor poate reprezenta un semn că s-a suferit un infarct”, spune medical arădean Ioan Pop.
Acesta mai afirmă că: “În momentul în care se produce un infarct miocardic, miocardul nu mai este hrănit. Porţiunea afectată a muşchiului cardiac depinde de mărimea zonei hrănite de artera afectată şi de intervalul de timp dintre instalarea infarctului şi începerea tratamentului. Procesul de vindecare a inimii durează între o lună şi şase săptamâni, în funcţie de mărimea infarctului. Inima este un organ foarte rezistent: chiar dacă o porţiune suferă leziuni permanente, restul continuă sa funcţioneze. Cu toate acestea inima este slabită, iar funcţia sa de pompă este diminuată”.
Medicul mai explică faptul că după producerea unui infarct este esenţial să avem un tratament adecvat şi un stil de viaţă sănătos, adică să eliminăm grasimile din mâncăruri, să renunţăm la fumat, la alcool, dar să facem și mișcare.