Primarul Gheorghe Falcă a anunţat că va face demersuri la noul Guvern pentru modernizarea Mureşelului şi punerea sa în valoar
Se mulează perfect pe proiectele Municipalităţii din jurul candidaturilor la titlurile de Capitală Verde a Europei 2018 şi Capitală Europeană a Culturii 2021. Însă administraţia locală nu are nicio putere asupra modernizării canalului Mureşel şi a punerii în valoare a acestuia.
„Canalul Mureşel nu este un canal al municipiului Arad. De mult vorbim despre necesitatea de a se realiza un parc în jurul acestui canal, de a fi dragat corect, de a putea fi chiar navigabil. Odată cu schimbarea guvernului, voi face toate demersurile pentru ca cei de la ANIF să realizeze corect întreţinerea canalului Mureşel. Şi – spun şi instituţional ceea ce spun public – domnul Purcaru trebuie să părăsească funcţia respectivă (director al ANIF Arad -n.r.) pentru că nu a reuşit până acum să răspundă solicitării Primăriei de a prezenta exact suprafeţele care sunt ale canalului şi ceea ce doreşte să realizeze dânsul, în calitate de manger politic peste ANIF, cu referire la acest canal. L-aş invita să facă o plimbare pe canalul Mureşel, să ajungă în Confecţii, să se întâlnească cu oamenii şi atunci să-şi evalueze modul în care a realizat dânsul activitatea de la ANIF. Sper ca actualul guvern să schimbe pe omul politic care coordonează ANIF, care blochează propriu-zis realizarea acestui proiect” – a spus primarul Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă de miercuri.
Detalii…
Potrivit primarului, „terenul din stânga şi din dreapta canalului – 5-8 metri de fiecare parte – e terenul ANIF, pe care oamenii şi-au împins grădinile şi prin care se deversează în Mureşel. Nu e terenul oamenilor, ci al ANIF.” Aici ar putea fi amenajat un parc longitudinal („se înierbează, se fac alei, se pun bănci”), care se va lega cu celelalte parcuri din oraş astfel încât să formeze un cerc. Totodată, canalul ar putea fi curăţat, deversările – blocate, iar apoi s-ar putea amenaja astfel încât pe el să poată circula bărci.
Gheorghe Falcă ne oferă detaliile: „Jos trebuie făcut un stăvilar, la ieşire din Confecţii, ca să ţină apa. Pompezi apă de la pompa din zona Maranata. Mai întâi pompezi apă ca să se spele mizeria, după aceea opreşti repede, îi verifici pe cei care deversează mizerie în canal şi le spui să-şi închidă «jucăriile». Stăvilarul ridică nivelul apei… Ce înseamnă navigabil? Înseamnă apă constantă de 50 de centimetri. Să zicem că la asta se adaugă 30 de centimetri aluviuni, jos, deci trebuie să fie 80 de centimetri. Faci pe două sensuri acele bărci cu fund lat, nu cu fund adânc – opt pe un sens, opt pe alt sens – cu un punct de întoarcere şi un punct de garare.”
De unde până unde s-ar putea merge cu barca pe Mureşel? „Din zona spitalului până dincolo de Confecţii. Acolo se face stăvilarul şi întorci. Specialiştii se vor ocupa de asta” – a conchis primarul.
Asumarea modernizării
Edilul Aradului a explicat că, din punctul lui de vedere, există trei soluţii pentru asumarea modernizării canalului Mureşel. „Cei de la ANIF pot face singuri acest lucru. A doua soluţie este să ne transfere nouă totul – lucru cu care suntem de acord. A treia soluţie este să realizeze ei o parte şi să ne transfere şi nouă o parte. În cazul variantelor 2 şi 3, noi căutăm un operator privat care să pună opt bărci, să facă staţii… tot şi care dă preţul cel mai mic pentru cetăţeni. Facem un caiet de sarcini şi vine un sistem privat şi gestionează această activitate” – a declarat Gheorghe Falcă.
sursa aradon.ro