Unde s-au dus miliardele din rovinietă! Aici sunt banii dumneavoastră

1 atenie soferi big brother e cu ochii pe voi in trafic lista cu punctele unde este verificata rovinieta
În ultimii 16 ani şoferii români, prin achitarea rovinietei, îşi plătesc singuri accesul pe drumurile actuale şi viitoare. Pe motiv că România are nevoie de autostrăzi şi drumuri bune care să ne apropie cât mai mult de Uniunea Europeană, în 2002, fostul guvern condus de Adrian Năstase a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a stabilit ca fiecare şofer să plătească un tarif de utilizare a drumurilor şi autostrăzilor.
Mai exact, prin achiziţia rovinietei, un autovehicul poate circula, pe parcursul unei anumite perioade, pe reţeaua de drumuri şi autostrăzi din România, infrastructură aflată în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dacă în 2002 Compania de Drumuri a reuşit să colecteze aproximativ 5,5 milioane euro din taxa de drum, astăzi în bugetul CNAIR ajung sute de milioane euro, bani din rovinietă. Totalul încasărilor din rovinietă în primele şase luni ale acestui an a fost de 692,627 milioane lei, TVA inclus. Pentru tot anul 2017, suma încasată de către CNAIR s-a ridicat la 1,303 miliarde lei, TVA inclus. Un calcul simplu arată că taxa de drum a adus, în ultimele 18 luni, aproximativ 430 milioane euro în bugetul CNAIR. Dacă în 2013 taxa de drum a însemnat aproximativ 200 milioane euro în bugetul CNAIR, anul trecut, rovinieta a adus peste 280 milioane euro în conturile Companiei de Drumuri.

Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au explicat că toţi banii se constituie venituri proprii ale CNAIR. „Conform legii, toţi aceşti bani se utilizează pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, drumuri naţionale, autostrăzi, poduri. Aceşti bani înseamnă salarii şi cheltuieli cu întreţinerea şi funcţionarea CNAIR şi a Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) din toată ţara. Veniturile din rovinietă înseamnă aproximativ 85% din sumele necesare pentru funcţionarea CNAIR şi întreţinerea infrastructurii rutiere. Restul de 10% provine din taxele pentru podurile dunărene, iar 5% reprezintă tarifele de eliberarea a acordurilor şi a autorizaţiilor de amplasare şi/ sau de acces în zona drumului naţional. Aceste tarife sunt, în special, pentru benzinării“, au declarat oficialii CNAIR pentru Capital.

Conform prevederilor OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, sumele încasate în urma aplicării de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a tarifului de utilizare şi a tarifelor de trecere se constituie venit la dispoziţia acesteia şi sunt utilizate pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreţinerea, exploatarea şi modernizarea drumurilor de interes naţional, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop, inclusiv pentru plăţi în numele autorităţii publice contractante, ca urmare a obligaţiilor asumate în cadrul contractelor de parteneriat public-privat în sectorul drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

Potrivit actului normativ, CNAIR este obligată să dispună măsurile necesare în vederea asigurării facilităţilor adecvate la punctele de încasare a tarifelor de trecere şi de utilizare, astfel încât să se menţină siguranţa rutieră normalăscrie capital.ro.

Hagiu: „CNAIR ar trebuie să fie în subordinea Ministerului Economiei“

  Monedele și bancnotele se vor schimba. Cum vor arăta noii lei

Fost preşedinte al Federaţiei Române a Operatorilor de Transport (FORT), consultant în transporturi, Augustin Hagiu ne-a explicat că un autovehicul de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 tone plăteşte peste 5.000 lei pentru rovinietă. „Fondurile obţinute din rovinietă sunt gestionate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei nu în curtea Ministerului Transporturilor. Chiar dacă se încasează sute de milioane de euro din rovinietă şi taxele de pod, nu se vede nimic în infrastructură. Pe lângă starea deplorabilă a drumurilor din România, transportatorii se lovesc şi de restricţii“, ne-a mai declarat Augustin Hagiu. Potrivit acestuia, FORT s-a opus vehement creşterii tarifelor de rovinietă. „În condiţiile în care calitatea infrastructurii este slabă nu există nicio bază pentru a creşte valoarea rovinietei“, susţine Hagiu.

„Banii din rovinietă nu se reflectă în starea drumurilor naţionale şi autostrăzilor“

Eugen Supuran, administrator al firmei de transport internaţional Maracana, ne-a spus că banii din rovinietă nu se reflectă în starea drumurilor naţionale şi autostrăzilor din România. „Cu banii încasaţi din rovinietă se pot construi drumuri şi autostrăzi. Nu avem parcări, nu avem unde înopta, starea drumurilor şi autostrăzilor din România este inacceptabilă“, a precizat Eugen Supuran.

Acesta a menţionat că nivelul foarte mare al amenzilor pentru lipsa rovinietelor nu este justificat. „Dacă nu ai unde să opreşti, nu ai cum să nu încalci legea. Suntem de acord să plătim o taxă pentru km parcurşi, dar să avem drumuri şi autostrăzi. Din păcate, nu beneficiem de o infrastructură rutieră bine pusă la punct“, a conchis administratorul firmei Maracana.

Categorie: mandri.ro
Tags: banii dumneavoastra, cnair, rovinieta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici