Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), unul dintre principalele obiective de politica externa ale Bucurestiului. Guvernul maghiar arata intr-un comunicat ca a luat decizia dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata. MAE roman a reactionat la scurt timp, spunand ca “regreta” transformarea temei Liceului Catolic intr-un “subiect de campanie electorala in Ungaria”. In ce priveste anuntul Ungariei ca isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE, Ministerul de Externe califica decizia drept “complet inadecvata, inamicala si contraproductiva”.
“Ungaria considera decizia Romaniei un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate. E un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei”, a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe.
OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna, pe 8 septembrie, urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.
Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat astazi la Ministerul maghiar de Externe, unde i s-a adus la cunostinta decizia, mai arata sursa citata.
Ungaria are alegeri parlamentare in primavara anului viitor. Miza pentru premierul Viktor Orban este asigurarea unei majoritati constitutionale dupa alegeri. Pentru asta are nevoie de votul masiv al maghiarilor din strainatate. Analisti maghiari au scris in ultima perioada despre tactica lui Orban de a-si maximiza sprijinul comunitatii maghiare din Romania prin radicalizarea acesteia.
Cum poate influenta Ungaria aderarea Romaniei la OECD
Decizia privind primirea Romaniei in OECD ar urma sa fie pe agenda conducerii institutiei in aceasta luna, intr-o sedinta la Paris. Potrivit regulilor interne, o tara candidata trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a adera la OECD, iar statele membre trebuie sa ajunga la consens in privinta candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru impiedica aderarea unui stat candidat.
Daca insa un stat membru se abtine la vot, se considera ca a fost atins consensul si candidatura este aprobata.
In acest moment exista patru state candidate la aderarea la OECD: Romania, Argentina, Peru si Croatia.
Care este stadiul infiintarii Liceului Catolic din Targu Mures
O instanta a anulat in luna iunie infiintarea Liceului Catolic din Targu Mures. In speta exista si un dosar DNA.
Reamintim ca Tribunalul Mures a anulat la 14 iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant. Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Primaria Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic.
In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, scrie Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ”in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant”.
In context trebuie amintit ca astazi are loc un protest la Targu Mures la chemarea Bisericii Romano-Catolice si a UDMR, pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic.
Comunicatul oficial al Ministerului maghiar de Externe (traducere in lb. romana):
Ministerul Afacerilor Externe a convocat ambasadorul roman (6 septembrie 2017, 15.26)
Ambasadorul Romaniei in Ungaria a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe Ungar pe tema Liceului romano-catolic din Targu Mures.
Magyar Levente, secretarul de stat pe probleme parlamentare, a informat jurnalistii ca MAE din Ungaria a transmis ambasadorului roman consternarea Ungariei cu privire la faptul ca autoritatile romane, la o zi dupa vizita ministrului de externe Peter Szijjarto la Bucuresti, au decis sa suspende functionarea Liceului romano-catolic din Targu Mures.
Secretarul de stat a amintit si faptul ca autoritatile romane nu au comunicat nimic despre aceasta intentie a lor minintrului de externe ungar aflat in vizita in Romania.
Potrivit oficialului, decizia privitoare la functionarea liceului pune intr-o situatie fara iesire mai multe sute de familii maghiare, cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar.
Ungaria califica decizia ca o masura adoptata impotriva bisericii romano-catolice, a minoritatii maghiare, a copiilor, a familiilor afectate si impotriva procesului de restituire. Suntem in prezenta unei decizii extrem de neprietenoase si grave din parta Romaniei – a aratat oficialul.
Secretarul de stat a declarat: guvernul a decis sa suspende pe termen nelimitat sprijinul de aderare a Romaniei in anumite organisme internationale, cum ar fi de exemplu primirea in OECD, sprijin asigurat in intalnirile anterioare. Oficialul a aratat ca pe data de 8 septembrie se va vota candidatura Romaniei la OECD, decizie care necesita votul tuturor statelor membre.
Secretarul de stat a solicitat statului vecin sa solutioneze fara nicio intarziere, in termen cat mai scurt, situatia invatamantului maghiar din Targu Mures.
Ungaria considera Romania ca fiind un partener strategic si aliat important, iar acest statut nu sufera nicio modificare raportat la situatia actuala – declara Magyar Levente.
Acesta a subliniat ca Ungaria multumeste si apreciaza faptul ca partea romana a avut o primire placuta si constructiva saptamana trecuta.
Secretarul de stat a amintit faptul ca autoritatile romane au oferit ca alternativa trei scoli in locul liceului romano-catolic. Din aceste trei, doua sunt romanesti si unul este profesional, ca atare elevii maghiari nu ar putea sa-si continue studiile in limba materna.
Potrivit lui Magyar Levente autoritatile romane au promis de mai multe ori in ultima luna ca vor solutiona aceasta problema. “Ne simtim pacaliti” – a spus, aratand ca acest sentiment persista si in randul sutelor de copii si parinti. Secretarul de stat a obiectat fata de faptul ca partea romana nu a ascultat, efectiv a “respins” nenumaratele propuneri de solutionare a situatiei formulate printre altele si de reprezentanti comunitatii maghiare.
Secretarul de stat a reprosat si faptul ca parintii au fost amenintati.
Reactia Ministerului roman de Externe
MAE roman a reactionat la scurt timp, spunand ca “regreta” transformarea temei Liceului Catolic intr-un “subiect de campanie electorala in Ungaria”.
In ce priveste anuntul Ungariei ca isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE, Ministerul de Externe califica decizia drept “complet inadecvata, inamicala si contraproductiva”.
Fragmente din comunicatul MAE:
Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in nici un fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania, in subiect de campanie electorala in Ungaria si sacrificarea, in numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un invatamant de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.
Orice incercare de prezentare a situatiei de la Liceul Romano-Catolic din Targu-Mures drept o nerespectare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este contrara realitatii, existand numeroase exemple de unitati de invatamant la toate nivelurile de educatie care confirma asigurarea de catre statul roman la cele mai inalte standarde a dreptului la educatie in limba materna pentru minoritatea maghiara din Romania. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de catre persoanele apartinand minoritatii maghiare.
In ceea ce priveste conexarea situatiei Liceului Romano-Catolic de la Targu-Mures de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderarii Romaniei la OCDE, aceasta este complet inadecvata, inamicala si contraproductiva. Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la aceasta organizatie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intentia de a sustine candidatura Romaniei. In acelasi timp, Romania respinge orice fel de abordare conditionala in relatia bilaterala.
Autoritatile romane apreciaza ca aceasta reactie a partii ungare contravine mesajelor de deschidere si cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale si isi exprima speranta in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state in spiritul unei relatii de parteneriat strategic real si pe baza respectului reciproc noteaza hotnews.ro