UNPR nu mai are grup parlamentar în Senat. Conducerea poartă negocieri cu PNL

images 1

UNPR nu mai are grup parlamentar în Senat începând de luni, după ce iniţial 6 senatori au demisionat, 2 rămânând independenţi, iar 4 urmând să activeze în grupul PSD.

După demisiile din UNPR a celor şase senatori, Augustin Mitu (PSD) a cerut plenului să constate că grupul UNPR nu mai există.

 

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a prezentat o adeziune la grup făcută de senatoarea Ruxandra Jipa, care a demisionat din partid la începutul lunii mai.

 

”Constatăm că numărul senatorilor membri ai unui grup parlamentar rezultat în alegeri este sub 7, situaţie în care vă supun atenţiei şi votului, urmând să constataţi că grupul UNPR nu mai are numărul de voturi necesar”, a spus preşedintele de şedinţă loan Chelaru.

 

Săptămâna trecută, PNL a anunţat că poartă discuţii cu UNPR pentru o colaborare în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna anului 2016. Până acum au fost mai multe discuţii între conducerile celor două formaţiuni în cadrul cărora s-au discutat două variante de colaborare PNL – UNPR: fuziune sau alianţă. Potrivit unor surse neoficiale, condiţiile minimale puse în cadrul ambelor variante au fost 20 de locuri eligibile pentru uneperişti la alegerile din toamnă şi eliminarea tuturor celor cu probleme penale din rândurile UNPR.

 

Potrivit surselor citate, ambele condiţii ar fi fost deja agreate atât de PNL, cât şi de unii lideri ai UNPR. Inclusiv Gabriel Oprea ar fi de acord, au mai spus sursele consultate, el nedorind să mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar. Nici Şerban Mihăilescu nu îşi mai doreşte un nou mandat, mai spun uneperiştii care sunt pentru o colaborare cu PNL.

 

Varianta renunţării la PSD ar fi dorită de cei mai mulţi aleşi ai UNPR, mai susţin sursele citate. Astfel, în prezent, UNPR are 43 de senatori şi deputaţi, iar surse din conducerea formaţiunii susţin că 30 dintre aceştia vor merge alături de PNL, restul de 13 rămânând să colaboreze în continuare cu PSD.

 

Una dintre consecinţele colaborării dintre PNL şi UNPR va fi o acţiune comună pe plan parlamentar până la alegerile din toamnă, uneperiştii urmând astfel să părăsească alianţa cu PSD. Sursele citate din conducerea UNPR au mai declarat că discuţii au fost şi cu PSD privind o eventuală fuziune, dar că Liviu Dragnea ar fi oferit locuri eligibile pe listele pentru parlamentare doar pentru trei dintre liderii uneperişti, deşi liderul PSD a susţinut public contrariul. Şi în PNL părerile sunt împărţite ân privinţa colaborării cu UNPR. O eventuală fuziune a formaţiunii liberale cu UNPR este “complicată tehnic şi costisitoare ca imagine”, a spus luni, pentru MEDIAFAX, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, adăugând şi că, în această situaţie, nu pot fi eludate criteriile de integritate ale PNL sau programele şi doctrinele.

  Atuurile lui Orban pentru câştigarea Capitalei

 

Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, luni, că ”formula cea mai avantajoasă” în negocierile cu PNL ar fi o alianţă, nu o fuziune, adăugând cu partidul pe care îl conduce ia în calcul inclusiv varianta să intre ”pe propriile puteri” în alegerile parlamentare.

 

”Formula cea mai avantajoasă este o alianţă sau, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri, vom face şi sondaje de opinie în perioada următoare. Suntem la începutul unei astfel de decizii, am tatonat cu partenerii, am avut o reacţie din partea PSD, avem o altă invitaţie şi o reacţie din partea PNL. Nu sunt singurii parteneri, analizăm şi formele de a merge pe propriile picioare”, a declarat Valeriu Steriu.

 

Întrebat dacă varianta unei fuziuni este inacceptabilă, Steriu a evitat un răspuns tranşant motivând că ”până nu avem condiţiile nu ştim despre ce vorbim”, dar că studiază ”acest aspect cu toată seriozitatea”.

 

”Discuţiile cu cei din PNL au fost pe mai multe niveluri. Informările preliminare au fost cu cei din conducerea partidului. Primele discuţii au fost legate de alianţă, apoi s-a revenit pe discuţii de fuziune. Din ce am văzut la ora actuală şi în cadrul PNL există opinii separate, există inclusiv dorinţa de a nu se merge cu UNPR. Decizia nu o vom lua astăzi sau mâine sau poimâine, va fi un proces mai amplu. Abia săptămâna viitoare liberalii vor avea o şedinţă, noi vom avea la rândul nostru un Birou Politic Naţional săptămâna viitoare şi probabil că în următoarele săptămâni abia vom avea răspunsul corect cum vom merge în această toamnă”, a mai adăugat Steriu.

 

În ceea ce priveşte relaţia cu PSD, liderul UNPR a spus că el consideră că s-a comportat onest faţă de social-democraţi din partea cărora nu a primit nicio ofertă de colaborare. ”Suntem oneşti în aceste discuţii şi, chiar aş putea spune, le-am purtat în mod transparent, inclusiv domnul Dragnea a fost informat la timp creând o treabă în premieră, o informare a actualului partener. Putem spune că nu a existat nicio ofertă reală din partea PSD dincolo de orice declaraţie”, a încheiat Valeriu Steriu.

 

 

Sursa:mediafax

Categorie: mandri.ro
Tags: alianta, negocieri, PNL, PSD, senat, unpr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici