Guvernul tehnocrat nu a găsit încă o soluţie pentru aplicarea noii legi a salarizării bugetarilor. Problema este costul legat de majorarea salariilor în sectorul bugetar, considerat prea mare de către actualii guvernanţi. Una dintre soluţiile luate în calcul ar fi aplicarea legii într-o perioadă mai lungă de timp, adică în cinci ani sau chiar mai mult, în loc de patru, cum se ştia până acum, anunţă România TV.
Proiectul legii salarizării unitare nu a fost încă finalizat. Problemele sunt legate de valoarea salariilor bugetare, raportat la bugetul de stat şi la economia din România. Pornind de la situaţia existentă, anul acesta, salariile bugetarilor costă în total 57,2 miliarde de lei, mai mult cu 10 procente mai mult faţă de anul trecut.
Dacă se va aplica noua lege a salarizării, ar însemna un plus de 25 de miliarde de lei, adică, cu 40 la sută mai mult decât în prezent.
Problema este că aceste 25 de miliarde de lei nu există, iar Ministerul de Finanţe nu a aprobat această lege pentru că nu ar exista resurse.
Fostul Ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, propune însă o soluţie pentru a putea fi plătite salariile.
“Prin creşterea performanţei încasărilor bugetare, adică încasarea a mai multor bani la bugetul statului. se impune o proiecţie bugetară până în 2019 şi se va stabili de câţi bani are nevoie Guvernul pentru implementarea acestei legi”, a spus Gheorghe Ialomiţeanu la România TV.
O soluţie ar fi prelungirea perioadei de aplicare a legii de salarizare, în loc de 2020 se vorbeşte despre 2021, astfel încât, legea să poată fi aplicată, iar costul pe fiecare an să fie mai mic.
Conform Memorandumului privind Procedura și Calendarul consultărilor pe proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în perioada 5 — 10 februarie, trebuia să aibă loc redactarea și finalizarea proiectului de act normativ de către grupul de lucru interministerial.