Veşti rele pentru cei cu împrumuturi în euro

mugur isarescu euro

Moneda naţională s-a depreciat ieri până la 4,5021 lei pentru un euro, în creştere cu 1,02 bani (+0,23%) fata de cotaţia de marţi, 4,4919 lei/euro. Vestea este îngrijorătoare având în vedere că analiştii economici apreciază că leul se va deprecia în raport cu euro şi în săptămânile următoare,

Casele de schimb vindeau ieri un euro cu minimum 4,54 lei, dar au fost şi bănci care au cerut pentru un euro 4,5900-4,6 lei, spre disperarea celor care au credite în moneda europeană. Mai grav este că deprecierea nu se va opri aici. “Cum aversiunea faţă de risc la nivel global se menţine alături de temerile interne, leul ar trebui să se deprecieze, în continuare, posibil mergând spre 5,53 euro în săpătămânile următoare”, notează analiştii ING Bank. Semnele de depreciere au început de miercuri, 4 mai, când a apărut un interes crescut de cumpărare pentru euro/ron, care a închis aproape de 4,50, spun analiştii citaţi.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu a exclus ca mişcările leului dincolo de 4,50 în faţa euro să fie unul din efectele Legii dării în plată, dar a ţinut să precizeze că “analiştii care leagă evoluţia cursului de darea în plată ştiu mai multe decât ştim noi aici la BNR”.

În acelaşi timp, moneda naţională a pierdut teren şi în faţa dolarului american, până la un curs de 3,9366 lei pentru un dolar, în urcare cu 2,65 bani (+0,68%) în comparaţie cu anunţul din şedinţa anterioară, respectiv 3,9101 lei.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de joi să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum și ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8%, respectiv pentru cele în valută la 12%, măsura fiind anticipată de analiști.

  Sănătate. Când este cazul să verifici aluniţele la medic? 6 semnale de alarmă

vesti rele pentru cei cu imprumuturi in euro 18536359

Isărescu: Inflaţia rămâne negativă până în iulie

Rata anuală a inflaţiei va rămâne negativă până în luna iulie a acestui an, după care va reveni gradual, în opt trimestre, în intervalul din jurul țintei staționare, de 2,5%, potrivit unui raport al BNR. “În ședința de astăzi, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2016. Raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflației până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA și ale altor impozite indirecte, precum și a scăderii unor prețuri administrate”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Politica fiscală și de venituri din România, apropierea referendumului din Marea Britanie, reacutizarea situației din Grecia şi sporirea temerilor legate de creșterea economică globală ar putea da peste cap prognozele BNR.

 

Pe măsură ce preţurile vor creşte, BNR va fi nevoită să înăsprească politica monetară pentru a ţine în zona pozitivă dobânzile la depozite.

Sursa: Jurnal National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici