Vodafone si Orange au fost amendate pentru nerespectarea Regulamentului european de roaming

collage 51243200

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat Vodafone cu 130.000 lei si Orange cu 50.000 lei pentru nerespectarea Regulamentului european “Roam like at home” in Romania.

Potrivit sursei citate, in urma sesizarilor primite din partea utilizatorilor de cartele preplatite, arbitrul pietei comunicatiilor din Romania a declansat o investigatie privind modul in care acestia fost informati despre modificarea conditiilor in care Vodafone furnizeaza serviciul de roaming in Spatiul Economic European (SEE), dupa intrarea in vigoare a regulamentului european Roam like at home, se arata intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

“Rezultatul investigatiei a aratat ca Vodafone a modificat conditiile in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, lansand pe piata oferte noi, cu sau fara acces la acest serviciu, insa fara a-i informa in mod corect si complet pe acestia cu privire la faptul ca utilizarea/activarea serviciului de roaming este conditionata, dupa data de 15 iunie 2017, de achizitionarea unor anumite optiuni sau de dezactivarea optiunii nationale.

Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii ca a modificat, in fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraoptiuni) de care beneficiau anterior intrarii in vigoare a regulamentului, ci si clauzele contractuale (respectiv Termenii si conditiile generale de utilizare a serviciilor preplatite) referitoare la conditiile in care este furnizat serviciul de roaming.

Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul ca acest serviciu va putea fi utilizat doar in conditiile achizitionarii unei optiuni care ofera acces la serviciul de roaming si nici despre faptul ca acesta nu poate fi folosit daca abonatul are activa o optiune care ofera beneficii exclusiv nationale”, se mentioneaza in comunicatul ANCOM.

In urma neregulilor constatate, operatorul a fost sanctionat cu amenda in valoare de 30.000 de lei, acesta remediind problemele identificate inainte de termenul acordat de 90 de zile.

Pe de alta parte, tot ca urmare a numarului mare de sesizari din partea utilizatorilor cu privire la conditiile de utilizare a serviciilor de roaming, ANCOM a verificat modalitatea prin care furnizorii i-au informat pe abonati cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabila sau, in cazul RCS&RDS, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.

Astfel, investigatiile au aratat ca Orange si Vodafone au aplicat utilizatorilor o politica de utilizare rezonabila, fara ca aceasta sa fi fost introdusa in contractele incheiate cu utilizatorii pe baza de abonament, respectiv in Termenii si conditiile generale de utilizare in cazul posesorilor de cartele preplatite.

  Șoferii care nu își plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără carnetul auto. Proiectul de lege, depus în Parlament

Odata cu finalizarea investigatiilor, Autoritate a aplicat celor doi operatori telecom cate o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente. In plus, Vodafone a fost sanctionat cu 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in “Termenii si conditiile generale de utilizare a cartelelor preplatite”.

Conform statisticii ANCOM, de la inceputul anului 2017 si pana in prezent, au fost efectuate 114 actiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificari si aplicate 29 de avertismente, respectiv 19 amenzi in cuantum total de 480.000 lei. De asemenea, in afara neregulilor constatate in aplicarea “Roam like at home”, alte abateri frecvente au privit si portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate in acest sens amenzi in valoare de 285.000 de lei.

Romanii care calatoresc in interiorul Uniunii Europene (UE) si in tarile din Spatiul Economic European platesc, incepand cu data de 15 iunie 2017, convorbirile, mesajele si SMS-urile la tarife nationale.

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Reglementarile europene nu obliga furnizorii sa ofere serviciul de roaming si nici nu interzic planurile tarifare care au doar resurse nationale (planuri tarifare fara acces la roaming). In plus, operatorii au posibilitatea sa modifice unilateral conditiile contractuale privind modalitatea in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, cu conditia notificarii acestora asupra modificarilor pe care urmeaza sa le opereze, in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare scrie business24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici