„Reunificarea” Taiwanului cu China este „inevitabilă”, a declarat marți liderul chinez Xi Jinping, înaintea alegerilor cruciale ce vor avea loc luna viitoare în țara insulară pe care Beijingul și-o revendică, potrivit CNN.
„Realizarea reunificării complete a patriei mamă este o evoluție inevitabilă, este îndreptățită și este ceea ce oamenii își doresc. Patria mamă trebuie și va fi reunificată”, a spus Xi într-un discurs susținut cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong.
Mesajul transmis repetă afirmații făcute deja de Xi – unul dintre cei mai puternici lideri ai Chinei de la Mao încoace – care a făcut din preluarea controlului Taiwanului un pas important din planul său mai extins de „revigorare” a Chinei în postura de superputere globală.
Discursul lui Xi are acum o importanță încă și mai mare întrucât în doar câteva săptămâni va avea loc un vot crucial pentru alegerea următorului președinte al Taiwanului.
Partidele care se luptă pentru putere în Taiwan au atitudini diferite față de China, ceea ce face ca alegerile de acolo să reprezinte testul suprem pentru determinarea opiniei publice față de China. Totodată, este o perioadă în care Beijingul face toate eforturile pentru a influența rezultatul alegerilor în favoarea partidului comunist chinez.
Următoarele alegeri vin după ani de zile de tensiuni tot mai ridicate în relația dintre cele două țări, Beijingul punând presiune militară, politică și economică asupra țării conduse de Tsai Ing-wen, care a cultivat relația neoficială a Taiwanului cu Statele Unite.
Succesorul lui Tsai la șefia Partidului Democrat Progresist, vice-președintele Lai Ching-te, cunoscut și ca William Lai, conduce în sondaje și este detestat fără echivoc de oficialii de la Beijing.
Lai și-a devansat cei doi rivali – Hou Yu-ih de la Partidul Kuomintang și Ko Wen-je de la Partidul Popular din Taiwan – despre care se crede că ar prefera ca țara insulară să aibă relații mai apropiate cu Beijingul.
Partidul Comunist din China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul Chinei, în ciuda faptului că nu a condus-o niciodată. Oficialii chinezi susțin că încearcă să realizeze o „reunificare” pașnică, dar nu au exclus folosirea forței militare pentru a prelua controlul asupra insulei.
„Trebuie să promovăm dezvoltarea pașnică a relațiilor prin strâmtoare și să prevenim ferm pe oricine să separe Taiwanul de China în orice fel”, a declarat Xi în discursul susținut marți, lansând o amenințare subtilă nu doar la adresa conducătorilor din Taipei, dar și a celor de la Washington.
În timpul unui summit organizat la San Francisco luna trecută, Xi i-a spus președintelui american Joe Biden că „reunificarea” Chinei cu Taiwanul este de „neoprit”, potrivit Ministerului chinez de Externe.
În august 2022, când purtătoarea de cuvânt de la acea vreme a Camerei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, a vizita Taiwanul, China a înconjurat insula timp de mai multe zile cu exerciții militare extinse și a întrerupt comunicarea la nivel înalt cu armata americană.
Acel canal de comunicare a fost redeschis abia săptămâna trecută în urma summitului Xi-Biden, după mai bine de un an de negocieri minuțioase.
În discursul susținut marți, Xi le-a cerut cetățenilor chinezi să „nu uite niciodată” de „dorința originală și misiunea fondatoare” a lui Mao și a Partidului Comunist și să își păstreze „încrederea în istoria noastră și să preia o inițiativă istorică, astfel încât să avanseze cauza măreață a modernizării Chinei”.
Sursa : digi24