Ziua internațională pentru alfabetizare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 8 septembrie.
Potrivit site-urilor oficiale www.un.org și en.unesco.org, ediția din anul 2017 a acestei zile se desfășoară pe tema ”Alfabetizarea într-o lume digitală”, iar cu această ocazie, în zilele de 7 și 8 septembrie se desfășoară, la sediul central al UNESCO din Paris, un eveniment ce își propune să analizeze abilitățile pe care oamenii le pot dezvolta într-o societate digitală, dar și să identifice metodele și programele eficiente de alfabetizare care să poată influența oportunitățile oferite de o lume digitală.
În prezent, tehnologia digitală a schimbat radical modul de viață al oamenilor, incluzând aici atât viața personală, cât și pe cea profesională, prin oferirea unor noi oportunități de accesare rapidă a informațiilor din orice domeniu. Cei care nu au acces la tehnologia digitală, cei care nu au abilitățile esențiale pentru accesarea informațiilor dorite, riscă să fie, astfel, marginalizați în această societate digitală. În acest context, alfabetizarea este o abilitate esențială.
Pentru a elimina aceste discrepanțe la nivel social și pentru a reduce pe cât posibil inegalitățile, tema de anul acesta își propune să promoveze atât provocările cât și oportunitățile pe care le oferă alfabetizarea într-o lume digitalizată, în care, însă, cel puțin 750 de milioane de adulți și 264 de milioane de copii care nu frecventează nicio școală nu sunt alfabetizați, se arată pe site-ul en.unesco.org.
Problema alfabetizării reprezintă un element important pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU. Programul de dezvoltare durabilă pentru anii 2030 al ONU, adoptat de lideri internaționali în septembrie 2015, promovează, ca parte a Agendei sale, accesul universal la educație de calitate, dar și crearea de oportunități de învățare pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, astfel încât chiar și adulții cărora le lipsesc aceste abilități să le poată dobândi la orice vârstă, notează site-ul www.un.org.
Ziua internațională pentru alfabetizare a fost inițiată cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației pentru eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinței. Ziua a fost proclamată, însă, un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO.
Începând cu anul 1967, cu ocazia acestei zile, au fost conferite Premii Internaționale UNESCO pentru merite deosebite în lupta împotriva analfabetismului. În prezent, sunt decernate următoarele Premii Internaționale UNESCO pentru Alfabetizare: două premii ”King Sejong Literacy Prizes”, înființate în 1989, cu sprijinul guvernului Republicii Coreea, acestea fiind dedicate meritelor deosebite în promovarea limbii materne, și trei premii ”Confucius Prize for Literacy”, fondate în anul 2005, cu sprijinul guvernului Republicii Populare Chineze, pentru merite deosebite în combaterea analfabetismului în rândul adulților din zonele rurale și în rândul tinerilor care nu frecventează cursurile școlare, îndeosebi al femeilor. Pentru fiecare dintre aceste premii, laureații primesc câte o medalie, o diplomă și o remunerație în valoare de 20.000 de dolari americani, notează site-ul en.unesco.org.
Ca și în anii precedenți, Ziua internațională pentru alfabetizare este celebrată la nivel mondial, prin diverse acțiuni organizate de instituțiile guvernamentale, ONG-uri, sectoare private, comunități, profesori, elevi și experți.