Ziua Mondială a Apei celebrată la Arad

Ziua

Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 la fiecare 22 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra unei resurse naturale vitale pentru viaţă şi mijloacele noastre de existenţă. UN-Water – agenţia ONU specializată pentru apă şi sanitaţie – colaborează in organizarea WWD cu agenţii ONU partenere, dintre care Organizaţia Mondială a Muncii (ILO) este coordonator pentru 2016 în virtutea temei: „Apa şi locurile de muncă”.Sub sloganul: Apa ó locurile de muncă  = sinergie pentru calitatea vieţii WWD 2106 are drept scop reflecţia privind interacţiunea între apă şi locurile de muncă, ţintind  potenţialul de transformări pozitive pentru indivizi, societate şi mediul natural.

Apa şi locurile de muncă sunt faţete  importante, distincte ale calităţii vieţii, care însă interacţionează sinergic: actualmente industria apei generează economie “verde” (ecologică) şi dezvoltare durabilă, implicând personal mai numeros şi mai bine calificat, remunerat echitabil, muncind în condiţii decente pentru a asigura apă de calitate în cantitate suficientă pentru exigenţele secolului XXI. Începând cu 1980 captările de apă dulce au sporit în lume cu aproximativ 1% pe an, în urma cererii crescute în toate ţările. Ritmul lent de creştere face ca resursele de apă să fie supuse unei presiuni semnificative, deficitul de apă dulce afectând actualmente aproximativ 40% din populaţia lumii. 1,5 miliarde de angajaţi, jumătate din forţa de muncă mondială, lucrează în sectoare economice legate de apă, iar practic toate locurile de muncă depind de apa de calitate furnizată în condiţii de siguranţă. Se estimează că, dintre locurile de muncă, 95% în sectorul agricol, 30% în sectorul industrial şi 10% în sectorul serviciilor sunt puternic dependente de apă. În cadrul agiculturii irigate, atrăgând 70% din captările globale de apă dulce, supravieţuirea economică a fermierilor depinde de capacitatea lor de a gestiona sursele de apă disponibile.

  În localitățile Șagu și Vinga se întrerupe furnizarea apei, de 1 iunie

Numeroase probleme aşteaptă însă rezolvări. Calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi a sanitaţiei este responsabilă de mare parte dintre cele 17% victime ale bolilor transmisibile dintre cele 2,3 milioane decese în mediul de muncă. Defrişările abuzive atrag fie lipsa de apă, fie debite în exces, cu impact negativ asupra unor comunităţi şi/sau industrii supuse la depopulări sau disponibilizări de personal. În anii recenţi în sectoarele economice din România cel mai puternic dependente de apă activau aproape 3 milioane persoane (circa 33% din totalul populaţiei ocupate).

Din fericire, ţara noastră face parte dintr-o minoritate de state privilegiate ale căror resurse de apă sunt favorabile dezvoltării economice reflectate şi prin numărul şi calitatea locurilor de muncă. Menţinerea atenţiei pe gospodărirea judicioasă a resurselor existente  folosind un personal mai bine calificat reprezintă cu toate acestea o obligaţie importantă a autorităţilor. La rândul său publicul larg şi tineretul trebuie să conştientizeze faptul că apa asigură numeroase locuri de muncă prezente şi viitoare; respectul faţă de apă reprezintă o manifestare a conştiinţei civice.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2016 în judeţul nostru Direcţia de Sănătate Publică participă în data de 22 martie la  o sesiune de comunicări dedicate sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei,  la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ .

Apa şi locurile de muncă sunt legate organic ca elemente fundamentale din mediul natural şi cel social de care depind VIAŢA, SĂNĂTATEA şi PROSPERITATEA comunităţilor noastre. Partenerii şi prietenii noştri din media sunt invitaţi să participe la conştientizarea acestui adevăr de către indivizi şi comunităţi.

Categorie: arad
Tags: apa, DSP, h2o, sanatate, ziua apei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici