Alergia, șocul și bariera viață-moarte

otilia bb 1

Medicul arădean, Otilia Țigănaș, a postat pe blogul personal, un material care spune ea este „rezultatul lecturii, al experienței mele, dar și o compilație (proaspătă) a experienței altor medici de familie. I-am întrebat ce face fiecare în ograda proprie. Incluzând medici de familie români ce lucrează în alte state europene. Dezbaterea a fost fructuoasă. Pe grupul nostru virtual. Așa că transmit mai departe:”

Alergia. Una dintre formele de autoapărare a organismului la substanțe străine, dar care… o ia razna. În loc să se „autoapere”, mecanismul scapă de sub control și face rău propriului corp.

 

Știi cum e cu alergia? Ca un tată de familie care bate hoții din curte, dar după o vreme, prins de val, începe să-și bată și copiii și muierea, uitând că-s ai lui.

 

Alergenii= acele substanțe ce declanșează alergia. (hoții din curte)

 

Sute. Mii!! Sute de mii. De alergeni posibili.

 

-Produsele cosmetice (vopseaua de păr e un alergen cunoscut)

 

-diverse mâncăruri (mai des căpșuna, oul, zmeura, dar alergii pot declanșa multe alimente)

 

–medicamentele (penicilina și derivații ei, sunt celebre)

 

–plante – frunza de păstârnac/”albitură” extrem de alergizantă (în perioada plivitului la păstârnac, e full la mine la cabinet!!)

 

–agenți microbieni, toxine microbine: ai paraziți în intestine, iar bubele apar pe piele…

 

-redutabilele înțepături de insecte: albina/viespea.

 

–contactul pielii cu omida… omida îți cade din copac pe un umăr, iar tot corpul tău devine roșu ca racul.

 

Ohh… aș putea continua trei pagini cu alergeni.

 

Forma ușoară a alergiei, urticaria, se va manifesta tegumentar. Erupții, bubițe, pete, „blânde”, roșeață, mâncărimi.

 

Gravitatea sporește când apar edemele (umflăturile), mai ales în regiunea capului. Buze, pleoape, apoi toată fața, apoi prinde laringele și te sufocă. Se cheamă edem Quincke – în forma gravă și completă. Dar alergia nu-i singura lui cauză. Nu „tot ce umflă fața”, este alergie.

 

Etapa paroxistică a alergiei acute, este șocul. Șocul anafilactic. Pur și simplu poate omorî în câteva (zeci) de minute. Scurge viața din tine.

  DEZVĂLUIRI din interiorul SRI: 'Florian Coldea e în concediu forțat, nu se mai întoarce'

 

Versiunile de mai sus ale alergiei pot trece dintr-una în alta – agravându-se progresiv spre șoc, sau nu. Pot și sări etape, cum ar fi să înceapă direct cu umflătura și să se oprească la atât. Sau direct cu șocul, fără edem prealabil. Sau erupții pe piele, fără edem ulterior etc. Variațiuni pe aceeași temă. Imprevizibile. Nu știi exact ce poate urma!

 

Două substanțe farmaceutice DE BAZĂ folosite de către medici în alergiile acute, în urgență, sunt:

 

–  cortizonul

 

–  adrenalina.

 

Li se adaugă și altele în cocktail,(calciul, spray-ul antiasmatic, antihistaminicele), dar cele două amintite, sunt vitale.

 

Când alergia o ia razna și evoulează spre șoc, antialergicele (antihistaminicele- le știți ca Aerius, Claritine, Xyzal și altele), devin apă de ploaie. Principiul dominoului e deja pornit.

 

Totuși, mai puteți evita cumva evoluția gravă, prăbușirea dominoului, purtând la voi Clorfeniramina, un antialergic de modă veche, dar extrem de eficient. Și, la primele semne de alergie, îl așezați sub limbă. Concomitent, o Ranitidină înghițită, care intervine NU doar în mecanismul “acidului la stomac”, ci chiar în cel alergic, blocând receptori specifici. Nu-i așa de greu să le ai pregătite, dacă te știi alergic!

 

Despre șoc, veți găsi mai jos câteva cazuri concrete din cabinetul meu.

 

Odată declanșat șocul, ca tratament salvator:

 

ADRENALINA este regina! Cea care poate face diferența: viață-moarte.

Cu un pas înainte, se situează

 

CORTIZONUL injectabil, doze mari, care poate opri evoluția spre șoc, sau ajută adrenalina – șocul odată activat. Un coleg amintește de o formă orodispersabilă (de pus în gură, cu efect rapid) a cortizonului, la italieni.

Adrenalina o găsim doar injectabil.

 

IMPORTANT DE ȘTIUT!

 

Persoanele care se știu alergice, au posibilitatea să poarte la ele o adrenalină autoinjectabilă…Continuare pe www.otiliatiganas.ro.

 

Categorie: arad
Tags: alergia, otilia, stiri arad, tiganas, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici