Medicul arădean Otilia Ţigănaş: „Șablon pentru hipertensivi. Scurt, efficient”

otilia bb 1

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, a postat pe blogul personal, o  schemă cu medicamentele „pentru tensiune”.

Astfel, scrie medicul: „Efecte adverse ordonate după sufix.

(e invenția mea – schematizarea după sufix)

Cu ceva ani în urmă am primit la cabinet, vara, niște studenți la medicină – americani get beget, care au lucrat cu mine o vreme. Și am schimbat păreri.

 

În primul rând, au rămas uluiți că medicul român știe engleză, credeau că nici măcar limba lui nu și-o vorbește fluent, că se exprimă prin dansul tobelor. Semigoi. Colți de tigru la gât, pe post de stetoscop. haha. Ni le-am povestit pe astea după primele zile, când am râs mult împreună, pe-nserat, la „grătarele de barbechiu”. (Bine… nimic de mirat, fiindcă asta crede și Monica Tatoiu despre medicii de familie români. Măcar americanii s-au prins rapid că greșesc.)

 

Apoi, americanii au venit blindați cu țigări, crezând că ajung într-o junglă unde nici tutun pe holde n-o să fie! Necum buticuri cu țigări. Or aici au găsit țigări și cu timbru și fără timbru… deci ofertă largă! Bașca o palincă de prună, cum neam de neamul lor n-a colonizat vreodată de la Columb încoace! „Că Columb” îi una, Decebal alta.

 

Bun.

 

Le-am dictat și lor o grămdă din schemele mele și au zis că le duc acasă, că n-or primit nici la facultate reguli atât de simple. Copiii erau în an terminal, extrem de bine pregătiți, aveam cu cine vorbi, însă simplificarea la maximum le fusese pe plac.

Iată una dintre scheme.

  Falcă l-a urmat la pas pe Ion Ţiriac. Echipa României a învins astăzi Slovenia la Cupa Davis

DUPĂ ce medicul vostru vă prescrie tratamentul medicamentos cardiovascular, copiați-vă undeva pe o foaie, de la fiecare cutie, substanța activă. Ex la Nebilet=nebivolol, Zomen- zofenopril etc.

Apoi, urmăriți regulile:

clasa de medicamente care se termină cu “pril” ca sufix: captopril, enalapril, zofenopril, perindopril etc, poate să dea, după o vreme,TUSE.

clasa care se termină cu „olol”, betablocantele: metoprolol, nebivolol, atenolol, carvedilol, (o grămadă sunt și astea!), poate da scăderea ritmului cardiac. BRADICARDIE. Să bată inima prea rar. Deci mai măsurați-vă pulsul, adică numărul bătăilor inimii pe minut. Normal e 60-80, dar la unii cardiaci scăderea ușoară sub 60, devine chiar benefică.

clasa care se termină cu “dipină”= nifedipină, amlodipină, felodipină poate da EDEME ale picioarelor. Umflături. Veți găsi fie „dipină”, fie „dipin”, e tot aia.

clasa care se termină cu „statină”= simvastatină, rosuvastatină, atorvastatină poate declanșa DURERI în mușchi. „Statină„ cu „statin” e tot aia.

NORMAL!! Că-i mai complex totul, mai fin, mai mult de atâta. Că fiecare-n parte are mai multe posibile reacții negative. Dar vă-ncurc în știință.

 

Pentru neavizați, a-și urmări eventualele efecte adverse previzibile, bazat pe clasa de substanță care se deduce ușor din sufix, nu-i treabă grea. Nu-i teză de doctorat neplagiat!. Urămăriţi continuarea pe www.otiliatiganas.ro.

COMPLETARE la șablonul pentru hipertensivi. Sartanii și combinațiile.

Categorie: arad
Tags: medicamente, otilia tiganas, stiri arad, tensiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici