Ovidiu Moșneag, încă un incompatibil între consilierii locali?

mosneag

Lumea politică din Arad s-a zdruncinat puțin când ANI a declarat-o pe Geanina Pistru incompatibilă. Mai mult pentru că ținta nu a fost deputatul Pistru; în fond el a făcut înaintea ei contracte între firma familiei și Consiliul Județean pe când era acesta vice-președinte la județ. Au urmat cereri de demisie. Dacă din partea PSD ne așteptam, din partea PNL, în dimineața anunțului, s-a cerut demisia lui … Vasile Bociort! Nu, nu era și acesta vizat de ANI, ci de o parte din angajați, presă și iată politicienii din PNL. Poate că acesta din urmă nu este cel mai potrivit om pentru funcția de director la CSM, rămâne ca Ministerul să se pronunțe în acest caz, după ce mai mulți cetățeni au trimis o scrisoare deschisă. Dar scandalul mediatic iscat în jurul lui Bociort și cel care începea să se umfle la roțile mașinilor 4×4 ale familiei Pistru, a fost deodată întrerupt de apariția unui alt politician care ar putea fi incompatibil cu funcția pe care o deține: Ovidiu Moșneag.

Sportul arădean poate are mai multe probleme ascunse sub covor, dar una dintre ele o reprezintă fix situația multi-dezvoltatului consilier local Ovidiu Moșneag. Mai exact, situația de incompatibilitate în care acesta se află. Fiind în conducerea unui organism care ia bani de la bugetul local, în același timp cât el, ca și consilier local influențează în mod direct prin vot și prin activitatea sa de președinte al comisiei de finanțe din CLM acest buget, se află fix în articolul 90 menționat de ANI din Legea nr. 161 din 2013 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

mosneag incompatibil declaratie interese 2014 - 2015

Mergem dincolo de salariile și indemnizațiile primite pentru activitatea de director comercial la Aeroport sau cea de reprezentant în AGA la ambele CET-uri și ne oprim puțin la activitatea din „societatea civilă”. Mai exact, asociația „UTA Bătrâna Doamnă” pe care vechiul democrat-liberal, actual nou-liberal, a constituit-o alături de alți câțiva prieteni. Nu este asta o problemă în sine, ci faptul că ONG-ul respectiv a primit mulți bani de la bugetul local. E de înțeles, după falimentarea F.C. UTA, suporterii au înțeles că nu pot să susțină echipa căreia municipalitatea, prin Primărie și consilierii majorității politice (Moșneag fiind unul dintre fruntași), îi pune bețe în roate și o căpușează (vom vedea mai jos cum), iar ca atare au făcut demersurile ca UTA BD să obțină palmaresul tradiționalei UTA. Așa că nivelul de bani către „noua” echipă-fanion a municipiului Arad era normal să crească. Dar Moșneag nu este numai într-o problemă de moralitate (a asistat nepăsător la distrugerea echipei cu tradiție F.C. UTA, dar a și fost parte implicată în căpușarea menționată pentru ca echipa în a cărei conducere se afla să câștige apoi susținerea suporterilor și banii municipalității), mai are o problemă de legalitate.

mosneag sport 2009

Ei sunt ambasadorii noștri cei mai buni, trebuie să ne mândrim cu ei”

declara Moșneag în urmă cu un an despre sportivi. Am putea oare spune că Moșneag este ambasador al incompatibilității și conflictului de interese? Nu vă îndoiți de capacitatea electoral politică a lui Moșneag. De când a rupt o parte din PNL-ul care se lupta cu Băsescu mutându-se în PD Arad aflat pe val în 2008, s-a perfecționat în arta (di)simulării. Odată ajuns în echipa lui Falcă a început să dea asigurări că „sportul de performanță va beneficia de sprijinul administrației locale”. Atâția ani mai târziu, încearcă să-și facă o imagine de un soi de protector al sportului de performanță. Chiar dacă lipsise de la votul privind aprobarea acțiunilor sportive ce aveau să se organizeze în decembrie 2014, este o gazdă serioasă la Gala Sportului Arădean. Moșneag este prezent la decernarea premiilor către sportivii din Arad. Ba chiar organizează și o conferință de presă înainte ca să fie sigur că este perceput de opinia publică ca apărătorul sportului arădean și a reprezentanților acestuia.

  Cotația petrolului se prăbușește, carburantul din România rămâne mai scump ca în majoritatea statelor UE

mosneag gala 2014

Bani pe spatele „Bătrânei Doamne”

Premiind sportivi din fonduri private este greu. Daniela Pădurean Andreica, director executiv Centru Municipal pentru Cultură Arad, explica în 2014 că „mai greu a fost în organizarea acetei gale cu obţinerea fondurilor pentru premiile sportivilor, să avem susţinerea finaciară din partea sponsorilor locali”. Moșneag era în centrul fotografiilor cu sportivii arădeni. Dar în același timp primea bani de la Primărie. Tot pentru promovarea sportului de performanţă. Pe 15 aprilie 2014, Centrul Municipal de Cultură, al cărei activitate și buget sunt reglementate de instituția din care Moșneag face parte (Consiliul Local Municipal) finanța „Asociația UTA Bătrâna Doamnă Arad” cu suma de 600.000 lei. Regăsim asta în Raportul centrului pe anul cu pricina, nu într-o secțiune dedicată transparenței ce nu se află pe website-ul instituției. Proiectul „UTA Egal Arad” iscă însă niște nereguli privind cheltuielile efectuate întâmplător (?) de la Alexandru Meszar, cel care a oferit sediul firmei soției sale, asociației menționate mai sus.

Ca să fie clar: Curtea de Conturi a sesizat la începutul lui 2014 că UTA BD primise bani de la Primărie pentru competiția începută în toamna lui 2011, care trebuiau să ajungă la (societatea comercială) UTA, însă ei nu au mai ajuns la echipă. Director la aeroportul falimentar din Arad, reprezentant în conducerea CET S.A. și CET-H (astăzi și ele cu datorii imense), a reușit să ruineze o echipă ca să poată după aceea să-și finanțeze propria asociație. „Pentru ca sportul arădean să mai aibă o șansă”, întocmai cum i se adresa Moșneag directorului actual de la Club Sportiv Municipal, poate ar fi nevoie ca și cei din administrația locală, cum este consilierul însuși să nu mai fie în situația de incompatibilitate, conform cu legislația în vigoare.

mosneag falca

Articolul 75 din Legea 393/2004 spune că aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea genera un beneficiu sau un dezavantaj pentru (…) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; o asociaţie sau fundaţie din care fac parte. Ghidul întocmit de ANI și Societatea Academică Română ne mai spune că încălcarea dispoziției din Legea nr. 161 din 2013 sub care intrase și celălalt consilier de top al PNL, Geanina Pistru, atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor. Doar că, constatarea încetării mandatului de consilier local se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Adică doamna Lilioara Stepănescu trebuie să propună acest lucru. Ordinul emis de prefect poate fi desigur atacat la instanţa de contencios administrativ competentă. Cred că Ovidiu Moșneag poate liniștit să-și termine mandatul până la alegerile locale din vara lui 2016. Întrebarea care se poate pune: în condițiile prezentate mai sus, va mai cere politicianul PNL încrederea arădenilor? Și mai important – arădenii îi vor mai acorda votul?

Acest text reprezintă exclusiv opinia autorului, pe care îl puteți găsi la adresa JIMM.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici